Știrinews.24.md
7 Mai 2024, 16:32
110

Războiul din Ucraina // Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Kievul anunță arestarea a doi colonei ucraineni, recrutați de FSB

Războiul din Ucraina // Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Kievul anunță arestarea a doi colonei ucraineni, recrutați de FSB

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat marți destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene în vederea asasinării președintelui Volodimir Zelenski, relatează Ukraîinska Pravda, citată de HotNews.

„Agenții de contrainformații și SBU au zădărnicit planurile FSB de a-l elimina pe președintele Ucrainei și alți reprezentanți ai celei mai înalte conduceri militaro-politice a statului. Planurile urmau să fie implementate de o rețea de informații care a fost expusă în prealabil de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, cu asistența conducerii Administrației Securității Statului”, afirmă SBU într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, „rețeaua, ale cărei activități au fost supravegheate de FSB de la Moscova, includea doi colonei ai UDO care 'au scurs' informații secrete către Federația Rusă. Astfel, inamicul dezvolta în mod activ planuri de eliminare a președintelui Volodimir Zelenski”.

Administrația Securității Statului (UDO) este serviciul de securitate ucrainean însărcinat cu organizarea pazei și protecției demnitarilor de rang înalt, echivalentul Serviciului de Pază și Protecție (SPP) din România.

„Una dintre sarcinile rețelei de informații a FSB a fost să caute executanți în rândul militarilor apropiați de securitatea președintelui, care să-l ia ostatic pe șeful statului și apoi să-l omoare”, notează SBU în comunicatul remis presei marți.

Agenții de informații ucraineni afirmă de asemenea că, în afară de Zelenski, rețeaua plănuia să îi elimine pe șeful SBU Vasili Malîuk, șeful GUR, generalul Kirilo Budanov, „și alți oficiali de rang înalt”.

Ce spune SBU despre rețeaua care intenționa să îl asasineze pe Zelenski

Vasili Malîuk afirmă că un cerc restrâns de oficiali ucraineni știa despre această operațiune de demascare a agenților recrutați de FSB și că el a supervizat personal progresul anchetei.

Malîuk spune de asemenea că atacul terorist plănuit de rețeaua organizată de FSB trebuia să fie „un cadou pentru Putin pentru inaugurarea sa”. Potrivit serviciului de securitate de la Kiev, agenții plănuiau să îl „lichideze” pe generalul Budanov înainte de Paște.

„Planul inamicului era următorul: mai întâi, agentul recrutat trebuia să observe mișcarea persoanei aflate în pază și să transmită informații inamicului. Era planificat să fie lansată o lovitură cu rachete la coordonatele casei în care ar fi trebuit să se afle ofițerul superior de informații. Apoi urmau să atace cu o dronă oamenii care au rămas la locul loviturii. După aceasta, rușii au plănuit să lovească cu o altă rachetă, inclusiv pentru a distruge urmele de utilizare a dronei”, notează SBU în comunicat.

Aceeași sursă afirmă că unul dintre cei doi colonei ai UDO s-a ocupat personal de procurarea de drone FPV, explozibili și alte echipamente necesare loviturilor.

Cei doi colonei ai UDO au fost arestați sub suspiciunea de trădare și complicitate în vederea comiterii unui atentat terorist. SBU nu a făcut publică identitatea celor doi ofițeri de rang înalt însă a publicat mai multe fotografii din momentul arestării lor.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe astăzi în Elveția: Cine participă la discuţii
  • Primul mare summit de pace pentru Ucraina. Cine participă la discuții
  • Moldova și Ucraina încep negocierile de aderare cu UE: Prima conferință interguvernamentală ca avea loc în 25 iunie
  • TEXT/ Război în Ucraina, ziua 842: Lupte intense în Kiev și Ceasov Iar. Zelenski și Biden discută despre China
  • Putin a prezentat condiţiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina: Care sunt cerințele pentru încetarea focului
  • Maia Sandu se va pronunța pentru pace în Ucraina la summitul din Elveția
  • Ministerul Apărării anunță un nou fals. Nu citiți știrile despre militari francezi, mobilizați în Moldova
  • În timp ce Zelenski a cerut sisteme antiaeriene, rușii i-au lovit cu rachete orașul natal. 9 morți și 29 de răniți în Krivoi Rog
  • Moldova, stăpânită de ploi torențiale și grindină: Ce maxime anunță meteorologii
  • Stoltenberg l-a convins pe Orban: Ungaria nu va participa la sprijinul NATO pentru Ucraina, dar nici nu îl va bloca