Știrinews.24.md
31 Ianuarie 2023, 20:06
83

R. Moldova, condamnată din nou la CtEDO pe cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu

R. Moldova, condamnată din nou la CtEDO pe cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu

Republica Moldova a fost condamnată din nou la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în cazul privării ilegale de libertate a omului de afaceri Valentin Eșanu. Potrivit hotărârii, statul trebuie să achite acestuia suma de 3.900 euro în calitate de prejudiciu moral și 2.464 euro pentru costuri și cheltuieli de judecată.

Mai exact, CtEDO a admis parțial, pe 31 ianuarie 2023, plângerea depusă de Valentin Eșanu care face referire la „privarea de libertate a reclamantului în așteptarea procesului pentru mai multe acuzații, pentru o perioadă totală de 22 de luni, în absența unor motive relevante și suficiente, dispusă și prelungită cu încălcarea principiului egalității părților”.

Magistrații europeni au declarat inadmisibile plângerile formulate în temeiul articolului 5 § 3 din Convenție cu privire la detenția reclamantului în prima și a treia serie de proceduri și în temeiul articolului 5 § 4 din Convenție și inadmisibile celelalte capete de cerere.

Inițial, Eșanu a solicitat suma de 50.000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 2.464 euro pentru costuri și cheltuieli de judecată în fața Curții. Aceste sume au fost considerate de Guvernul R. Moldova ca fiind neîntemeiate și excesive.

Valentin Eșanu este un antreprenor cu afaceri în domeniul colectării deșeurilor metalice de pe teritoriul țării. Anterior, a petrecut doi ani în arest preventiv, fiind învinuit de evaziune fiscală și a fost eliberat în 2019. Atunci, Eșanu spunea că dosarele penale intentate pe numele său au fost inițiate la comanda, pe atunci, a vicepreședintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Andrian Candu, care l-a deposedat de afacere, transmite Newsmaker.

agora.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Vântul puternic a provocat mai multe pagube în capitală dar și în unele regiuni ale R. Moldova
  • UPDATE / Vântul puternic a provocat mai multe pagube în capitală dar și în unele regiuni ale R. Moldova. Salvatorii și pompierii au intervenit în 22 de situații de risc
  • Produsele din Moldova vor fi comercializate în Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Va fi semnat un acord
  • Lista câștigătorilor Campionatului R. Moldova la lupte
  • Cazul fetiței de 12 ani lovite mortal pe trecerea de pietoni: Șoferița troleibuzului, plasată în arest pentru 30 de zile
  • Atenție! Republica Moldova a trecut la ora de vară
  • R. Moldova trece la ora de vară
  • R. Moldova marchează „Ora Pământului” prin stingerea luminilor timp de o oră
  • Procuratura Generală își toarnă cenușă pe cap: anchetă penală în cazul „suprimării revoltei” de la Spitalul de Psihiatrie Codru
  • Maia Sandu a avut o întrevedere cu echipa ODA: „Statul va continua să sprijine mediul de afaceri”