Știrinews.24.md
7 Septembrie 2022, 18:24
90

Putin amenință că oprește toate livrările de energie către Europa dacă UE plafonează prețul gazului rusesc: „Nu vom furniza nimic”

Plafonarea prețurilor ar fi „o decizie absolut stupidă”, „o prostie”, a declarat liderul de la Kremlin miercuri, în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei). „Dacă țările europene vor să renunțe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă”, a avertizat el. Dar „nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (...). Nimic”, a adăugat el, pe un ton ferm, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„Nu vom furniza nimic în afara cadrului contractelor” semnate cu țările importatoare, a subliniat Putin în fața mai multor lideri economici ruși și asiatici, denunțându-i „pe cei care încearcă să ne impună propria lor voință”. Rusia a anunțat săptămâna trecută închiderea gazoductului Nord Stream, care deservește Germania și mai multe țări europene, invocând motive tehnice. Potrivit gigantului rus Gazprom, această întrerupere prelungită se datorează necesității de a repara o turbină a gazoductului, din cauza unor scurgeri de ulei.

Putin amenință că oprește toate livrările de energie către Europa dacă UE plafonează prețul gazului rusesc: „Nu vom furniza nimic”

Decizia a sporit însă temerile țărilor europene cu privire la o întrerupere totală a gazului rusesc pe continent, în condițiile în care iarna se apropie și pe fundalul unei inflații galopante a prețurilor energiei. Miercuri, Vladimir Putin a îndemnat țările europene „să-și revină în fire”, pe fondul intensificării vocilor în Occident care acuză Rusia că își folosește gazul ca mijloc de presiune în contextul conflictului din Ucraina. Acuzații respinse miercuri de Putin: „Ei spun că Rusia folosește energia ca armă. Încă o prostie!”, a comentat președintele rus. Moscova se apără argumentând în special că sancțiunile care i-au fost impuse pentru ofensiva sa din Ucraina au determinat o penurie de piese de schimb care amenință integritatea Nord Stream.

„Dați-ne o turbină și mâine relansăm Nord Stream”, a lansat Putin la adresa europenilor. „Suntem pregătiți (să reluăm exporturile) mâine. Tot ce trebuie să faceți este să apăsați un buton”, a spus el, amintind că nu Rusia a fost cea care „a impus sancțiuni”.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Ministrul britanic pentru Europa, Leo Docherty, vine la Chișinău
  • Zelenski anunță eliberarea a două localități din regiunile anexate ilegal de Putin
  • Țările NATO din Europa Centrală și de Est, mesaj comun pentru Ucraina. Iohannis: Susținem ferm decizia NATO privind aderarea Ucrainei
  • Rusia interzice circulația camioanelor înmatriculate în Europa
  • Motivul pentru care Gazprom a limitat livrările de gaze naturale pentru RM; Spânu: Nu considerăm că este argumentat
  • Gazprom acuză R. Moldova de încălcarea contractului și avertizează că ar putea opri livrările de gaze în orice moment
  • Turgia condamnă anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene de către Rusia
  • Biden, după ce Putin a anexat ilegal bucăți din Ucraina: „Nu poate ocupa teritoriile vecinilor săi și să scape cu asta”
  • Moment penibil cu Putin și liderii proruși din Ucraina la finalul ceremoniei de anexare
  • Tactică! Zelenski îl scoate din joc pe Putin la restabilirea păcii: Suntem gata de negocieri, dar cu un alt președinte