Știrinews.24.md
20 Noiembrie 2023, 15:19
51

Promo-LEX a înregistrat 126 de incidente la turul 2 al alegerilor locale. Care au fost cele mai frecvente încălcări

Promo-LEX a înregistrat 126 de incidente la turul 2 al alegerilor locale. Care au fost cele mai frecvente încălcări

Misiunea de Observare delegată de Promo-LEX la turul 2 al alegerilor locale generale de ieri a înregistrat 126 de incidente pe parcursul votării.

Potrivit unui comunicat, printre cele mai frecvente tipuri de incidente au fost: prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare (31 cazuri) și fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului  (25 cazuri).

Aceste tipuri de incidente pot sugera o legătură cauzală cu unele fenomene negative de influențare a voinței alegătorilor, care au avut loc și pe parcursul campaniei electorale, și ar putea indica asupra unor încercări de a controla și influența comportamentul și decizia alegătorilor, inclusiv în ziua alegerilor”, explică șeful MO Promo-LEX, Nicolae Panfil.

Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea a fost, în general, organizată eficient. În același timp, activitatea SIAS Alegeri a fost afectată sporadic. Au fost constatate 8 cazuri fie de suspendare a activității SIAS Alegeri pe motivul lipsei curentului electric sau a internetului, fie situații în care alegătorii nu erau identificați de sistem. De asemenea, au fost observate 12 cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot.

MO Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu referire la minim 6 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare. MO Promo-LEX a constat 2 cazuri de refuz de eliberare a copiilor tuturor Proceselor-Verbale de numărare a voturilor. Subliniem că, în exercitarea atribuțiilor, observatorii au dreptul să aibă acces la toate informațiile cu caracter electoral.

Numărarea voturilor a fost, în general, rapidă și calmă. Rezultatele preliminare ale numărării voturilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți, realizată de MO Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate, nu indică diferențe semnificative față de datele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Al doilea caz de rujeolă a fost înregistrat în Moldova de la începutul anului. Recomandările Ministerului Sănătății
  • Guvernul va oferi 300 de mii de lei familiei moldoveanului care a decedat în Israel, în contextul atacului grupării Hamas de la începutul lunii octombrie
  • 18 obiecte explozive și 522 de cartușe au fost distruse de geniști în luna noiembrie
  • Ar fi încercat să dea mită vameșilor din PTF Leușeni, dar a fost denunțat la CNA. Șofer de pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat penal
  • Se vrea în fruntea unui detașament care ar lupta în Ucraina, apoi în Moldova; Apatridul Kalinin, citat de PCCOCS
  • Se afla chiar în localitate: Bărbatul din Cahul, dispărut pe 1 decembrie, a fost găsit
  • ARBI: 24 de milioane de lei sechestrate de instituție au fost transferate pe conturile trezoreriale ale agenției
  • Cutremur cu magnitudinea 4,8 în judeţul Buzău, la miezul nopţii. Seismul a fost resimțit și în R.Moldova
  • Atac armat la Paris: un cetățean german a fost ucis, alte două persoane au fost rănite
  • În satul Aluatu din Taraclia are loc turul doi al votării repetate pentru alegerea primarului