Știrinews.24.md
24 Martie 2023, 11:41
78

Primul Serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale a fost inaugurat la Ungheni

Primul Serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale a fost inaugurat la Ungheni

Inaugurarea Serviciului specializat a fost însoțită de o masă rotundă cu participarea reprezentantelor și reprezentanților autorităților centrale și locale, organizațiilor internaționale, societății civile, prestatorilor de servicii. Din partea Ministerului Sănătății la eveniment a participat Alexandru Gasnaș, secretar de stat.

Principalele subiecte de discuție au fost importanța oferirii unor servicii de protecție orientate pe necesitățile victimelor violenței, nevoia de a le consolida și de a spori disponibilitatea serviciilor specializate, în conformitate cu prevederile Convenției Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

În Republica Moldova, victimele violenței în bază de gen, inclusiv a violenței sexuale, se confruntă cu numeroase provocări, de la teama de stigmatizare în comunități, până la lipsa unui serviciu de sprijin specializat și bariere în accesul la justiție. Stigma față de victimele violenței în comunități, lipsa serviciilor disponibile sau încrederea în autorități continuă să afecteze nivelul de raportare. Totuși, raportarea violenței domestice și în bază de gen a crescut în ultimii ani, ceea ce demonstrează ușoare îmbunătățiri ale gradului de conștientizare a oamenilor, în special a femeilor, de a nu tolera violența și de a căuta ajutor.

Serviciul specializat pentru victimele violenței sexuale a fost creat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Se va ieftini? ANRE se va întruni miercuri în ședință pentru a stabili noul preț la gaz
  • Parlamentul a lansat concursul pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului
  • Scriitoarea Teodora Rotaru a fost decorată de către Maia Sandu cu medalia „Meritul Civic”
  • Polițiștii au prezentat recomandări pentru copii în timpul vacanței de vară
  • Arhitectul-șef al raionului Hâncești, reținut de CNA pentru corupție și abuz de serviciu
  • „Aveți încredere în forțele proprii”; Absolvenții de gimnaziu susțin astăzi primul examen
  • Activitatea PTF Leova-Bumbăta a fost întreruptă pe 4 iunie 2023
  • Regele Charles, la picnic cu românii din Valea Zălanului. A fost întâmpinat cu flori, dulceaţă şi bucurie (FOTO
  • Turcia: Erdogan depune jurământul pentru un nou mandat de cinci ani
  • Zelenski: Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia