Știrinews.24.md
16 Martie 2023, 14:21
43

Primul pas a fost făcut. Numărul judecătorilor de la CSJ va fi redus de la 33 la 20 de magistrați

Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votată de Parlament în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi. PROIECTUL de lege a fost votat de 58 de deputați.

Documentul prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor Curții Supreme de Justiție. De asemenea, a fost elaborat și un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ. Astfel, Curtea Supremă de Justiție va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță de apel, cum se întâmplă în prezent.

„Printre cele mai importante prevederi ale proiectului figurează reducerea numărului de judecători CSJ. Autorii mai propun modificarea componenței Curții Supreme de Justiție prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului”.

Prin acest proiect de lege se urmărește sporirea calității actului de justiție, crearea premiselor pentru uniformizarea eficientă a practicii judecătorești, consolidarea competențelor CSJ, asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri, precum și sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru, creat de Ministerul Justiției, iar documentul urmează a fi examinat în a doua lectură în plenul Parlamentului.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate
  • FOTO Moment simbolic la Ialoveni: Au fost dezvelite busturile lui Ion Inculeț și al lui Alexandru Marghiloman
  • Numărul cazurilor de viroze și gripă în școli și grădinițe a scăzut
  • Timp de 2 zile nu vor fi perfectate pașapoarte în regim de urgență. Anunțul făcut de ASP
  • La Grădina Zoologică din Chișinău a fost amenajată o clasă pentru copii. Care este prețul unei lecții
  • Primul Serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale a fost inaugurat la Ungheni
  • A ars ca o torță. Un automobil a fost mistuit de flăcări în doar 35 de minute
  • Relații moldo-ucrainene: A fost lansat, în premieră, controlul comun într-un punct de trecere pentru trafic feroviar
  • Regiunea Kiev - Un liceu și două cămine au fost bombardate de ruși noaptea trecută. Trei morți și șapte răniți în urma atacului cu drone
  • Strada 31 August, unde a fost descoperit caldarâmul, ar putea deveni pietonală. Lucrările arheologice vor dura două săptămâni