Știrinews.24.md
14 Iunie 2024, 21:30
125

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, vine la Chișinău

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, vine la Chișinău

Președinta Maia Sandu se va întâlni,marți, 19 iunie, cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, care va efectua o vizită de două zile la Chișinău, anunță Președinția.

Vizita lui Sergio Mattarella este prima vizită oficială a unui președinte al Republicii Italiene în Republica Moldova, Italia fiind unul dintre cei mai importanți parteneri ai țării noastre.

Cu ocazia vizitei oficialului italian, luni, 17 iunie, la Palatul Republicii va fi organizat un concert care va onora opera lui Giacomo Puccini, la care vor fi prezenți liderii celor două state.

Marți, 19 iunie, președinta Maia Sandu îl va întâmpina la Președinție pe omologul său italian, Sergio Mattarella, în cadrul unei ceremonii oficiale, iar ulterior vor susține o conferință de presă comună. Jurnaliștii vor avea acces în baza acreditărilor și sunt așteptați între 09:30 - 09:50 (intrarea din strada Maria Cebotari).

Italia găzduiește cea mai mare comunitate de moldoveni din diaspora, acest fapt contribuind la fortificarea legăturii dintre state, la dezvoltarea economiei ambelor țări și la consolidarea punților între oameni și comunități, pornind de la afinitățile culturale.

Cooperarea dintre Republica Moldova și Republica Italiană se desfășoară pe multiple paliere. Bunăoară, în perioada 2022-2023, cu sprijinul Italiei, au fost amenajate mai multe centre de primire a refugiaților și au fost procurate 21 de vehicule pentru poliția de frontieră. În ceea ce privește cooperarea economică, Italia este al șaselea partener comercial al Republicii Moldova, cu peste 1200 de companii cu capital italian prezente în țara noastră. La fel, contribuția generoasă a Italiei oferită în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova în anii 2022 și 2023, a compensat o parte din facturile la energie, plătite de cetățenii noștri în sezonul rece. Moldova și Italia cooperează și pe dimensiunea de securitate internațională, în special în cadrul misiunilor de pacificare sub egida ONU.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Din nou după gratii: Șeful Interpol de la Chișinău revine în penitenciar. Decizia Curții de Apel
  • Zelenski, după atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev: Îmi vine să-l omor pe Putin
  • Primele imagini cu suspectul crimei din Chișinău! Poliția îl caută: „E înarmat. Contactați-ne urgent”
  • /ULTIMA ORĂ/ Atac armat de pe trotinetă. Un bărbat, ucis pe o stradă din Chișinău
  • CSM în ședință: Plenul își alege astăzi președintele
  • Un tânăr din Georgia, suspectat de terorism, reținut pe Aeroportul din Chișinău
  • A treia reuniune a Trilateralei Moldova-România-Ucraina: Miniștrii de externe din țările vecine, așteptați astăzi la Chișinău
  • Un medic din Chișinău, condamnat pentru malpraxis, după ce o femeie de 33 de ani cu hemoragie postnatală a murit
  • edință la Guvern: Miniștrii au aprobat transmiterea Complexului „Eternitate” în proprietatea municipiului Chișinău
  • /ULTIMA ORĂ/ Evacuare în masă din Aeroportul Chișinău! A fost anunțată alertă cu bombă