Știrinews.24.md
10 Februarie 2024, 20:01
66

Presedinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat după scandalul grațierii unui condamnat într-un dosar de pedofilie

Presedinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat după scandalul grațierii unui condamnat într-un dosar de pedofilie

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat sâmbătă în urma protestelor publice față de grațierea pe care a acordat-o unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie, o decizie care a declanșat un scandal politic fără precedent pentru guvernul naționalist, relatează Reuters, transmite Digi24.ro. 

Katalin Novák, în vârstă de 46 de ani, a anunțat sâmbătă, într-un mesaj televizat, că se va retrage de la președinție, funcție pe care o deține din 2022.

Decizia sa a venit după mai bine de o săptămână de indignare publică, după ce s-a dezvăluit că ea a acordat o grațiere prezidențială în aprilie 2023 unui bărbat condamnat pentru că a ascuns o serie de abuzuri sexuale asupra copiilor într-un centru de copii administrat de stat.

„Am emis o grațiere care a provocat nedumerire și neliniște pentru mulți oameni”, a declarat sâmbătă Novák. „Am făcut o greșeală”.

Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.

Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.

Ea a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Un deţinut politic condamnat pentru „defăimarea” lui Lukaşenko a murit în pușcărie
  • După Danemarca, și Suedia anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 680 milioane de dolari
  • După decesul lui Navalnîi, Putin îi avansează în grad pe mai mulți angajați ai Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia
  • Fostul șef al CFM, trimis în judecată după ce ar fi închiriat ilegal locomotive din regiunea transnistreană. Prejudiciul depășește 5 milioane de lei
  • Un profesor din Moldova a violat doi elevi; Acesta a fost condamnat la 17 ani de pușcărie
  • Ce urmează pentru Putin? După moartea lui Navalnîi, mulţi se tem că liderul de la Kremlin va face următorul pas
  • Armata ucraineană s-a retras din Avdiivka. Este cea mai mare victorie simbolică a Rusiei după eșecul contraofensivei Kievului
  • Un bărbat de 47 de ani care a exploatat sexual o adolescentă fugită de acasă, a fost condamnat la 10 ani de detenție
  • „Înțelegem de ce unii se opun”. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, solicită identificarea urgentă a unui sediu nou pentru cei 198 de subalterni ai săi
  • O copilă din sudul țării a fost violată de un bărbat de 49 de ani; Acesta va sta 10 ani după gratii