Știrinews.24.md
3 Decembrie 2022, 19:07
134

Premieră la Chișinău! 30 de capodopere semnate de artiștii clasici români, expuse în Capitală

Premieră la Chișinău! 30 de capodopere semnate de artiștii clasici români, expuse în Capitală

Premieră în Chișinău! Pentru prima dată a fost vernisată o expoziție a celor mai renumite 30 de capodopere semnate de artiștii clasici români. Acestea sunt păstrate în colecții private. Printre numeroșii vizitatori s-au numărat și oaspeți de seamă, printre care și președintele interimar al Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, deputați, oameni de cultură sau critici de artă. Gazda evenimentului a fost Muzeul de Artă al R. Moldova.

Ne bucurăm să putem găzdui această expoziție cu lucrări de colecție rar accesibile publicului larg. Avem în fața noastră o selecție de opere ale maeștrilor artei românești care ilustrează diversitatea de viziune, tematică și stilistică specifică unei perioade efervescente, în care arta românească a fost perfect sincronizată cu principalele curente cultural-artistice europene” a declarat directorul Muzeului de Artă, Tudor Zbârnea. 

Iar directorul ICR ”Mihai Eminescu”, Narcis Afrăsinei, și-a esprimat speranța că publicul din R. Moldova ”va aprecia această expoziție și ne va ajuta să dăm aripi acestui proiect - ART Safari”.

La expoziție a fost prezent și președintele interimar al Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, care a notat că vizitatorii asistă la un exercițiu de cultură autentic.

Mă bucură foarte mult prietenia care există între România și R. Moldova la absolut orice nivel. Așa se nasc cele mai frumoase lucruri și cele mai reale contacte: prin cultură” a declarat Gorghiu.

Și la București, și la Chișinău vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură, iar fiecare operă de artă expusă aici ilustrează unitatea culturală care leagă R. Moldova și România” a declarat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, Adrian Dupu.

Este o onoare deosebită să avem acest vernisaj la Chișinău. Mi se pare un lucru extraordinar ca de Ziua Națională a României să împărtășim din cultura și frumosul pe care-l avem cu toții. Sper ca acest proiect să revină în fiecare an în Republica Moldova” a afirmat ambasadorul României în R. Moldova Cristian-Leon Țurcanu.

La expoziție a fost prezent și directorul general al ART Safari București, Ioana Ciocan.

Într-adevăr a fost nevoie de toți acești oameni, pe care-i aveți în față, pentru a scoate niște lucrări de tezaur ale umanității dintr-o țară a Uniunii Europene și să le aduci aici, la Chișinău, într-o zonă extrem de sensibilă în aceste vremuri. Pentru noi era important să-l aducem aici pe Aman, Iser, sau Baba. Am reușit să convingem colecționarii români și să aducem nu una, ci două lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, unul din cei mai mari maeștri europeni” a declarat Ciocan.

”ART Safari - Maeștrii artei românești” a fost organizată de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Fundația ”Constantin Mimi” și Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Ambasada României la Chișinău și Departamentul pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României. Publicul poate vizita și admira expoziția găzduită de Muzeul Național de Artă al Moldovei până pe 22 Ianuarie 2023.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • O mașină a ars ca o torță pe o stradă din Chișinău; A luat foc din mers
  • Cel puţin 31.000 de militari ucraineni au fost ucişi în doi ani de război, anunţă Volodimir Zelenski în premieră
  • FOTO | În semn de solidaritate, clădirea Muzeului de Istorie a orașului Chișinău a fost iluminată în culorile drapelului Ucrainei
  • Șeful NATO, schimbare de retorică în premieră de la începutul războiului / Kievul are „dreptul” de a lovi „ținte militare rusești din afara Ucrainei”, spune Stoltenberg
  • Angajați ai Regiei Transport Electric Chișinău și agenți economici, vizați într-un dosar de fraudare a achizițiilor publice
  • DOC // Victor Chironda îi cere lui Ion Ceban să numească o stradă din Chișinău în cinstea lui Navalnîi: Să demonstreze că nu e agent rus
  • LIVE // Ediția a II-a a Forumului Economic de la Chișinău
  • R.Moldova și Ucraina își unesc eforturile pentru a combate ilegalitățile transfrontaliere. Un Plan de cooperare a fost semnat la Palanca
  • Incendiul de la CID NATO din Chișinău // Suspectul, reținut
  • La Președinție sunt expuse fotografiile jurnaliștilor Viorica Tataru și Andrei Captarenco pentru a comemora doi ani de război în Ucraina