Știrinews.24.md
10 Martie 2023, 18:59
143

Prea multe speculații! Asigurări din Mitropolia Basarabiei: „Activitatea Bibliotecii Naționale nu va fi perturbată”

Prea multe speculații! Asigurări din Mitropolia Basarabiei: „Activitatea Bibliotecii Naționale nu va fi perturbată”

Mitropolia Basarabiei dă asigură că activitatea Bibliotecii Naționale nu va fi perturbată, dacă proiectul de lege propus de partidul guvernare va fi aprobat, iar sediul din str. 31 august 1989 va fi retrocedat. Declarația a fost făcută pentru Newsmaker.md de către părintele arhidiacon Constantin Olariu.

Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei consideră că unele informații apărute în presă contravin realității.

„S-a speculat foarte mult în mass media că noi dăm afară Biblioteca Națională sau vrem să ne atribuim clădirea. Este o clădire care a aparținut Mitropoliei Basarabiei, noi având titlu de proietari până 1944. Activitatea Bibliotecii Naționale nu va fi perturbată. Tot în cadrul acelei clădiri sunt foarte mulți comercianți, care mai degrabă perturbă activitatea Bibliotecii Naționale. Noi vom căuta să punem la dispoziție unele spații, pentru că reprezentanții Bibliotecii se plâng că nu au spații de depozitare a fondurilor de carte”, a menționat pentru NM arhidiaconul Constantin Olariu.

În același timp, fața bisericească a subliniat că inițiativa PAS este una binevenită.

„Deocamdată nu este o decizie, ci doar o inițiativă legislativă, pe care o salutăm. Nu este vorba despre o simplă transmitere de bunuri, ci despre retrocedare, ca parte a unui proces firesc de revenire la normalitate, de demantelare a moștenirii regimului totalitar comunist și ateu. Republica Moldova este singurul stat ex-sovietic și singurul stat ex-comunist care deține în continuare bunuri bisericești confiscate abuziv în perioada ateismului de stat, fără să fi procedat la restituirea parțială sau in integrum a acestor bunuri, așa cum recomandă Consiliul Europei, din care Republica Moldova face parte, și Uniunea Europeană, la care aspiră să adere”, a menționat preotul.

Mitropolia a remarcat că clădirea la care face referire proiectul de lege depus în Parlament a fost proprietate de drept a Mitropoliei Basarabiei, care a funcționat până în anul 1944 inclusiv și a fost reactivată la 14 septembrie 1992. Dreptul de proprietate al Mitropoliei Basarabiei asupra  acestui imobil este certificabil prin sentința civilă definitivă și irevocabilă nr. 435 dată de Tribunalul județului Lăpușna la 25 iunie 1935 și prin Decretul-lege promulgat prin Înaltul Decret Regal nr. 2268 din 22 iunie 1938.

„Mitropolia Basarabiei, redevenind proprietar al acestui imobil, nu intenționează să-i schimbe destinația și se angajează să suporte toate costurile pentru restaurare. Astfel, Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei. Prin confiscarea abuzivă a acestei clădiri de către statul sovietic s-a comis un act de nedreptate față de Mitropolia Basarabiei. Inițiativa legislativă nr. 57 introdusă în Parlament la 6 martie 2023 dă substanță concretă principiului constituțional al Dreptății. Trebuie să amintim că, potrivit articolului 1 al Constituției Republicii Moldova, dreptatea este valoare supremă și garantată”, a conchis Constantin Olariu.

Amintim că la inițiativa deputaților PAS, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Peste 450 de companii vor participa la cea de-a XXI-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”
  • FOTO: Sute de mașini tractate din nămeți; 139 de localități rămân în beznă, mai multe drumuri din țară încă sunt blocate
  • 361 de școli și-au sistat astăzi activitatea din cauza condițiilor meteorologice
  • Noaptea trecută, băncile din mai multe locații ale capitalei au fost vandalizate
  • Un pluton al Armatei Naționale va participa la 1 decembrie la parada militară din București
  • Postul vamal Sculeni își suspendă temporar activitatea miercuri, 22 noiembrie
  • VIDEO // Corupția alegătorilor în Găgăuzia. Mai multe persoane, mituite pentru a vota un candidat în turul II
  • Alertă de călătorie pentru moldovenii care pleacă în Finlanda. Helsinki închide mai multe puncte de trecere a frontierei cu Rusia
  • Nicio schimbare! Declarații după ședință cu protopopii: „Mitropolia Moldovei păstrează statutul ei actual”
  • Mitropolia Moldovei ”pedepsește” alți cinci preoți pentru că au trecut la Mitropolia Basarabiei