Știrinews.24.md
30 Ianuarie 2023, 11:55
53

Planul de acțiuni pentru anul 2023 dintre ANRE a Republicii Moldova și ANRE din România a fost semnat

Planul de acțiuni pentru anul 2023 dintre ANRE a Republicii Moldova și ANRE din România a fost semnat

Planul de acțiuni va contribui la dinamizarea schimbului de informații și consultări între ambele autorități pe subiecte ce țin de implementarea acquis-ului comunitar al Uniunii Europene și preluarea celor mai bune practici de reglementare. Pentru realizarea obiectivelor propuse va continua colaborarea dintre specialiștii ANRE Republica Moldova și ANRE România. În perioada februarie-decembrie 2023 vor fi organizate vizite reciproce de lucru și ședințe online cu specialiștii din cadrul autorităților de reglementare.

Astfel, în sectorul electroenergetic vor fi abordate subiecte ce țin de asigurarea și monitorizarea respectării transparenței și nediscriminării la elaborarea de către operatorii de sistem a planurilor de dezvoltare și a planurilor anuale de investiții; monitorizarea și raportarea calității serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice prestate de operatorii de sistem, plata compensațiilor consumatorilor finali în cazul nerespectării indicatorilor de calitate a serviciului de transport și de distribuție a energiei electrice.

În domeniul gazelor naturale se va pune accentul pe determinarea sistemului de informații în baza căruia operatorul sistemului de transport prezintă informații autorității de reglementare, criteriile pentru asigurarea respectării obligațiilor de publicare a informațiilor privilegiate, precum și modul de publicare a acestora în conformitate cu cerințele de integritate și transparență pe piețele angro de gaze naturale și cerințele privind protecția datelor la colectarea și prelucrarea informațiilor în contextul exercitării funcției de monitorizare a pieței gazelor naturale.

Totodată,  colegii de la ANRE România vor oferi mai multe informații despre monitorizarea respectării interdicțiilor de către participanții la piețele energetice privind tranzacțiile bazate pe informații privilegiate, monitorizarea piețelor gazelor naturale și a energiei electrice sub aspectul respectării de către participanți a obligațiilor privind publicarea informațiilor privilegiate și a interdicției manipulării pieței, experiența de monitorizare a piețelor angro de gaze naturale și energie electrică la nivel regional.

În perioada 26–28 ianuarie 2023, o delegație a ANRE România s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, vizită care s-a desfășurat în conformitate cu Programul de Cooperare și Asistență dintre Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei din România, semnat la 26 septembrie 2019.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Miniștrii de externe din formatul „București 9” se întrunesc în Polonia. Bogdan Aurescu va încuraja continuarea sprijinirii Republicii Moldova
  • VIDEO Procurorii, despre rezultatele celor 37 percheziții din Moldova și România: Au fost reținute 11 persoane
  • Votat în a doua lectură: În Republica Moldova, monedele virtuale vor fi reglementate prin lege
  • Parlamentul a votat: La solicitarea Guvernului, starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile
  • Doi moldoveni au fost documentați pentru organizarea migrației ilegale
  • FOTO Parcări pentru biciclete – acum și în Chișinău. Ce spune Alianța Biciclete Chișinău despre instalarea lor
  • Trei raioane din RM vor beneficia de un grant în valoare de 5,6 mil. de euro pentru gestionarea deșeurilor
  • Olga Roşca a fost numită în funcţia de consilieră a șefei statului pentru afaceri externe și comunicare strategică
  • Un angajat al Agenției Servicii Publice, trimis în judecată pentru trafic de influență
  • La București, premierii României și Poloniei își exprimă speranța că negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova vor începe în acest an