Știrinews.24.md
25 Ianuarie 2023, 12:27
38

PG anunță că dosarul ex-deputaților transfugi a fost CLASAT după trei ani de investigație. Detalii

PG anunță că dosarul ex-deputaților transfugi a fost CLASAT după trei ani de investigație. Detalii

Noi detalii în dosarul ex-deputaților transfugi. În februarie 2022, procurorii anticorupție anunțau că au descins într-un dosar de corupere a deputaților din perioada 2014 – 2015, fiind vizați 13 din cei 14 ex-deputați comuniști, care în 2015, au devenit peste noapte democrați.

Între timp, Procuratura Generală anunță că după trei ani de investigație, dosarul a fost clasat.

„Urmărirea penală în cadrul cauzei penale nr. 2019978234, a fost pornită la 28.10.2019 de către Procurorul General interimar Dumitru Robu, în temeiul unei bănuielii rezonabile privind săvârșirea infracțiunii de coruperea activă, prevăzute la art. 325 alin. (3) lit. a) și lit. a) din Codul penal. Ulterior, la prezenta cauză penală au fost conexate alte 14 cauze penale pornite de către Procuratura Anticorupție în baza art. 324 alin. (3) lit. a) și b) (coruperea pasivă) și art. 325 alin. (3) lit. a) și lit. a) (coruperea activă) din Codul penal, privind pretinsele acțiuni ilicite ale 14 ex-deputați ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, care, potrivit unui denunțător, au transmis și primit sume cuprinse între 200 000 euro și 300 000 euro, în perioada noiembrie – decembrie 2015, pentru ca să părăsească Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova din Parlament și în calitatea lor de deputați să voteze proiectele de lege înaintate de Partidul Democrat. Fiindu-le înaintată acuzarea în comiterea infracțiunilor, toți învinuiții sus nominalizați nu au recunoscut vinovăția, negând comiterea faptelor prejudecabile incriminate. Proba principală în acuzare au fost declarațiile ex-deputatei din Formațiunea Partidului Comuniștilor, Elena Bondarenco, făcute publice încă în anul 2016, care nu au fost posibil de confirmat prin alte probe.  Mai mult ca atât, martorul în cauză a decedat la 04.07.2022”, anunță PG.

În același comunicat se mai menționează că

„La data de 29.12.2022, în rezultatul efectuării tuturor acțiunilor de urmărire penală impuse și epuizărilor căilor legale de administrare a probatoriului, persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, iar procesul penal a fost clasat pe motiv că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune”.

Urmărirea penală continuă în partea acuzațiilor înaintate pentru comiterea infracțiunilor de îmbogățire ilicită împotriva a 13 ex-deputați.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Preşedintele raionului Călăraşi, primarul şi un şef de direcție, plasați după gratii: Câte zile de arest au primit
  • În Moldova au fost confirmate încă 16 cazuri de infectări cu Omicron și trei cazuri cu sublinia Kraken
  • Alte 12 percheziții au fost efectuate de CNA și procurorii anticorupție în dosarul AIPA
  • Au fost retrase mai multe plăcuțe de înmatriculare a mașinilor de taxi și autobuze din cauza defecțiunilor tehnice
  • Radu Marian a fost desemnat președinte al Comisiei economie, buget și finanțe
  • VIDEO Am ajuns s-o vedem și pe asta! Trei indivizi au furat arbori decorativi din Capitală
  • O tânără a decedat, după ce s-a aruncat de la etajul 9 al unui bloc de locuit din capitală
  • FOTO // Război în Ucraina: 3 morți și 8 răniți, după ce rușii au bombardat azi-noapte un bloc de locuințe la Kramatorsk
  • Procurorii au cerut mandate de arestare pentru cele trei persoane publice din administrația locală Călărași
  • Standarde minime de calitate conform cărora vor activa centrele de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni-3 ani, au fost aprobate de către Guvern