Știrinews.24.md
7 Decembrie 2022, 16:44
68

Percheziții în România, R. Moldova și Suedia la o grupare internațională care spăla milioane de euro din fraude informatice

Percheziții în România, R. Moldova și Suedia la o grupare internațională care spăla milioane de euro din fraude informatice

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR - DCCO au efectuat 13 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţul Călăraşi, pentru destructurarea unei grupări internaţionale, care se ocupa cu spălarea a zeci de milioane de euro provenite din fraude informatice, în acest caz fiind folosite firme paravan din Hong Kong şi Israel, transmite Agerpres.

Simultan cu acţiunea din România, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare pe teritoriul Republicii Moldova şi patru percheziţii domiciliare pe teritoriul Suediei.

La activităţile din Republica Moldova au participat şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR - DCCO.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză s-a reţinut faptul că, în perioada februarie 2018 - ianuarie 2021, pe teritoriul României, Bulgariei, Poloniei şi Ungariei s-a conturat şi dezvoltat un grup organizat specializat în activităţi ilicite de spălare a banilor.

Activitatea infracţională a grupului a fost de tip CRIME AS A SERVICE - Money Laundering-as-a-Service, grupul infracţional punând la dispoziţia altor grupuri infracţionale persoane, societăţi comerciale paravan, conturi bancare şi o infrastructură vastă în scopul mutării, ascunderii şi spălării sumelor de bani provenite din infracţiuni.

În acest scop, cetăţeni din alte ţări europene (ucraineni, moldoveni, suedezi) s-au deplasat pe teritoriul României în vederea înfiinţării de societăţi comerciale destinate comiterii de infracţiuni (fără un obiect real de activitate, cu valabilitate de un an şi cu sediul social la un birou de avocatură). Pe numele acestor societăţi comerciale au fost deschise ulterior conturi bancare, fiind obţinute cardurile bancare şi accesul la serviciul de online banking.

Activitatea infracţională a grupului a fost permanent axată pe furnizarea serviciilor de spălare a banilor proveniţi din infracţiuni de înşelăciune şi fraudă informatică, fiind identificate două moduri de operare:

* CEO Fraud/ BEC Fraud (Business E-mail Compromise Fraud) - reprezentată de o fraudă informatică sau după caz înşelăciune îndreptată împotriva unor persoane juridice (firmă, companie, holding etc.), din Europa, Australia, America de Nord, America de Sud şi, uneori, Asia;

* înşelăciuni ce au avut ca fundament investiţii în capital de risc pe platforme de tranzacţionare nereglementate în Uniunea Europeană, îndreptate împotriva unor persoane fizice, care au fost atrase prin diferite metode de inginerie socială să investească prin intermediul unui "broker" pe astfel de platforme şi, ulterior, au fost deposedate, prin diverse mijloace, de fondurile depuse.

Sumele de bani astfel obţinute au fost transferate prin intermediul unor companii offshore/fantomă către conturi din Europa şi au ajuns, ulterior, în conturile bancare ale societăţilor comerciale din România, controlate de grupul infracţional specializat în spălarea banilor.

Aceste sume de bani au fost redirecţionate de către coordonatorii grupului către Asia, respectiv către societăţi controlate prin interpuşi în Hong Kong şi Israel.

"Precizăm faptul că volumul tranzacţiilor care fac obiectul activităţilor de urmărire penală depăşeşte suma de 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în cauză este de peste 5 milioane de dolari", afirmă DIICOT.

Cooperarea judiciară a fost facilitată de EUROJUST şi EUROPOL, fiind încheiat, prin intermediul EUROJUST, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Ucraina şi Italia. De asemenea, au fost formulate aproximativ 100 de cereri de asistenţă judiciară internaţională şi ordine europene de anchetă.

La sediul DIICOT - Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, 24 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

În urma audierilor, procurorii au reţinut 9 inculpaţi, iar pentru altul a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Cei 9 inculpaţi reţinuţi vor fi duşi joi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Acord ratificat: Moldova va beneficia de un împrumut de 25 de mil. de euro de la BERD pentru gestionarea deșeurilor solide
  • Votat în prima lectură: Numărul moldovenilor care vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului
  • Deputații au votat un proiect de lege care prevede retragerea din circuitul agricol a cinci hectare de teren pentru construirea spitalului regional Bălți
  • Contrabandă cu petrol destinat Serbiei, de circa 18 mil. lei: Procurorii au descins percheziții la mai multe adrese din Moldova
  • În Moldova au fost confirmate încă 16 cazuri de infectări cu Omicron și trei cazuri cu sublinia Kraken
  • Alte 12 percheziții au fost efectuate de CNA și procurorii anticorupție în dosarul AIPA
  • Reacția MAEIE la declarațiile lui Lavrov: Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație
  • Serghei Lavrov: Occidentul a pus ochii pe Republica Moldova. Poate avea rolul „următoarei Ucraine”
  • Reprezentantul permanent al Parlamentului R. Moldova în Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI va fi rechemat
  • România mai aproape de R.Moldova. „Oprire unică” la PTF Leușeni-Albița