Știrinews.24.md
25 Septembrie 2023, 14:28
94

Patru distribuitori de servicii TV au fost amendați pentru retransmiterea unor programe produse în Federația Rusă

Patru distribuitori de servicii TV au fost amendați pentru retransmiterea unor programe produse în Federația Rusă

Distribuitorii de servicii de televiziune „MOLDTELECOM SA”, „TV-BOX SRL”, „ÎM ORANGE MOLDOVA SA” și „ÎM MOLDCELL SA”, care au retransmis postul de televiziune „Союз” ce difuzează știri din Federația Rusă, interzise prin legislație, au fost sancționați în ședința din 22 septembrie a Consiliului Audiovizualului (CA) cu patru amenzi în sumă de 160 000 de lei.

Potrivit CA, distribuitorii nu au asigurat protejarea spațiului audiovizual național şi securitatea informațională.

La postul „Союз”, retransmis prin rețeaua „”, a fost difuzat programul informativ „Cобытия недели” în care au fost reflectate evenimente religioase difuzate din bisericile din Federația Rusă. Conform Codului serviciilor media audiovizuale, distribuitorii nu au dreptul să retransmită programe cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic produse în Federația Rusă.

„” a retransmis serviciul de televiziune „Союз” care a difuzat slujbe religioase și știri din Federația Rusă cu mesaje de susținere a militarilor ruși prin oferirea ajutoarelor și prin oficierea slujbelor „în speranța că aceștia vor învinge în războiul din Ucraina”.

În emisiunea „Лаврские встречи со священником Анатолием Першиным”, slujitorul bisericii și-a manifestat susținerea față de militarii ruși care își apără țara. Invitatul emisiunii a promovat ideea că doar oamenii fără credință pot deveni victime ale dezinformării privind evenimentele legate de războiul din Ucraina și a dedicat piese soldaților ruși, care potrivit lui, de mulți ani luptă în Donețk, „apărând” poporul rus. Preotul care a susținut poziția interlocutorului său, s-a arătat indignat de faptul că tinerii s-au speriat de mobilizare și nu vor să înțeleagă că dragostea pentru patrie este sacrificiu de sine. Prin comportamentul său, acesta a justificat războiul și moartea pentru război.

Totodată, în conținutul programului au fost atestate elemente care justifică invazia armatei rusești pe teritoriul Ucrainei.

În rețeaua „ÎM ORANGE MOLDOVA SA”, au fost identificate știri ce reflectă evenimente religioase în sprijinul soldaților ruși. În programul informativ „Новости”, care include conținut religios, un preot a menționat că patria lor acum are mulți dușmani, iar pentru eliberarea țării este nevoie de multă rugăciune pentru armată. Prin această predică, clericul și-a manifestat deschis susținerea privind invazia armatei ruse în Ucraina, răspândind ideologii precum că țara sa este victima acestui război și este nevoită să se apere.

Un alt reportaj din programul informativ „Четверть часа” a prezentat opinia unui preot care a declarat că lăcașul oficiază slujbe în susținerea armatei și soldaților ruși. Credincioșii au fost îndemnați să facă donații pentru susținerea soldaților ruși. În program au fost prezente elemente propagandistice expuse de slujitorul bisericii. Declarațiile acestuia prezintă riscuri de manipulare a opiniei publice și promovează idei precum că Federația Rusă are statut de țară victimă în acest conflict militar. Războiul este numit „operațiune militară”, astfel serviciului media „Союз” promovând narațiunile rusești și întărind atitudinea favorabilă războiului.

ÎM MOLDCELL SA” la fel a retransmis postul „Союз”, care a difuzat programul informativ „Новости”. În cadrul acestuia s-a menționat despre faptul că în biserici sunt rostite rugăciuni în cinstea militarilor armatei ruse, precum și pentru victoria acesteia.

Potrivit Consiliului Audiovizualului, în momentul inițierii controlului din oficiu, demarat în baza unei petiții online, Firma de Producţie şi Comerţ „ARAX-IMPEX SRL” a exclus postul de televiziune „Союз” din toate ofertele de servicii media retransmise.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO // Exodul preoților moldoveni din ”lumea rusă” continuă. O biserică din Chișinău trece la Mitropolia Basarabiei
  • Al doilea caz de rujeolă a fost înregistrat în Moldova de la începutul anului. Recomandările Ministerului Sănătății
  • 18 obiecte explozive și 522 de cartușe au fost distruse de geniști în luna noiembrie
  • Strategia Maiei Sandu pentru securitate națională a R. Moldova, supusă consultărilor publice
  • Ar fi încercat să dea mită vameșilor din PTF Leușeni, dar a fost denunțat la CNA. Șofer de pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat penal
  • Apel Public cu privire la eliberarea imediată și necondiționată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegal. Pleșcanov este prima persoană condamnată în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei
  • Se afla chiar în localitate: Bărbatul din Cahul, dispărut pe 1 decembrie, a fost găsit
  • Franța va acorda R. Moldova un credit de 40 milioane de euro pentru fortificarea sectorului forestier
  • ARBI: 24 de milioane de lei sechestrate de instituție au fost transferate pe conturile trezoreriale ale agenției
  • Cutremur cu magnitudinea 4,8 în judeţul Buzău, la miezul nopţii. Seismul a fost resimțit și în R.Moldova