Știrinews.24.md
14 Martie 2023, 20:57
101

Parlamentul European va dezbate astăzi, 14 martie, situația R. Moldova și provocările pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le gestioneze

Parlamentul European va dezbate astăzi, 14 martie, situația R. Moldova și provocările pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le gestioneze

Chestiunea privind situația din Rep. Moldova va fi dezbătută în Parlamentul European în seara zilei, după ce vor fi puse în discuție subiectul privind securitatea energetică a Uniunii Europene, consolidarea cooperării transatlantice, deteriorarea democrației în Israel și evoluțiile politice în Georgia.

Dezbaterea privind provocările întâmpinate de Rep. Moldova ca urmare a războiului din Ucraina și încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, va fi urmată de o declarație a șefului politicii externe a UE, Josep Borrell.

Rep. Moldova este la fel de importantă pentru siguranța României și a Uniunii Europene cum este și Ucraina, menționează într-o postare pe Facebook, europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Oficialul apreciază modul în care Rep. Moldova a ajutat miile de refugiați ucraineni contribuind la siguranța Europei.

„Cu un guvern servil și antieuropean la Chișinău, Rusia ar fi fost mai periculoasă acum pentru noi toți, folosindu-se de Moldova” scrie Siegrfied Mureșan. Potrivit lui, Rusia și oligarhii din Rep. Moldova vor o țară săracă și controlabilă, în care justiția nu funcționează, de aceea fac tot posibilul să o destabilizeze.

Europarlamentarul susține implementarea mecanismului prin care UE să poată sancționa oligarhii din Moldova care lucrează la destabilizarea țării așa cum a sancționat și oligarhii din Federația Rusă responsabili de războiul din Ucraina.

Siegfried Mureșan susține că aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană este cel mai sigur mod prin care poate fi garantată stabilitatea și siguranța țării pe termen lung și face apel la deschiderea negocierilor de aderare înainte de finalul acestui an.

Parlamentarul mai spune că Uniunea Europeană trebuie să susțină în continuare financiar Rep. Moldova inclusiv pentru a-și reduce dependența de gazul din Federația Rusă și să acorde sprijin autorităților de la Chișinău în  lupta cu propaganda și dezinformarea rusă.

O rezoluție privind situația din Rep. Moldova ar urma să fie supusă la vot în Parlamentul European, într-o sesiune plenară viitoare.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Așa-numitul „congres al deputaților de toate nivelurile” din Tiraspol a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să protejeze regiunea transnistreană de pretinse „presiuni ale Chișinăului”
  • Soția lui Navalnîi, în Parlamentul European: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să fiți inovatori
  • VIDEO Congresul separatiștilor de la Tiraspol cere Rusiei să protejeze Transnistria de R. Moldova
  • Republica Moldova va fi scutită de plata pentru participarea la programele UE
  • Alexei Navalnâi va fi înmormântat pe 1 martie, la Moscova
  • FAO oferă sprijin producătorilor de struguri pentru masă din Republica Moldova
  • Ambasadorul RM la București: România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult Rusia
  • Premii de până la 3 mln lei pentru sportivii care vor demonstra performanță la Olimpiadă
  • Marcel Ciolacu: Avem o obligaţie morală faţă de românii noştri din R. Moldova. Trebuie să-i ajutăm să devină sustenabili economic
  • VIDEO | Doi cetățeni ai Republicii Moldova aflați în căutare internațională, extrădați din Rusia