Știrinews.24.md
14 Martie 2023, 20:57
72

Parlamentul European va dezbate astăzi, 14 martie, situația R. Moldova și provocările pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le gestioneze

Parlamentul European va dezbate astăzi, 14 martie, situația R. Moldova și provocările pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le gestioneze

Chestiunea privind situația din Rep. Moldova va fi dezbătută în Parlamentul European în seara zilei, după ce vor fi puse în discuție subiectul privind securitatea energetică a Uniunii Europene, consolidarea cooperării transatlantice, deteriorarea democrației în Israel și evoluțiile politice în Georgia.

Dezbaterea privind provocările întâmpinate de Rep. Moldova ca urmare a războiului din Ucraina și încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, va fi urmată de o declarație a șefului politicii externe a UE, Josep Borrell.

Rep. Moldova este la fel de importantă pentru siguranța României și a Uniunii Europene cum este și Ucraina, menționează într-o postare pe Facebook, europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Oficialul apreciază modul în care Rep. Moldova a ajutat miile de refugiați ucraineni contribuind la siguranța Europei.

„Cu un guvern servil și antieuropean la Chișinău, Rusia ar fi fost mai periculoasă acum pentru noi toți, folosindu-se de Moldova” scrie Siegrfied Mureșan. Potrivit lui, Rusia și oligarhii din Rep. Moldova vor o țară săracă și controlabilă, în care justiția nu funcționează, de aceea fac tot posibilul să o destabilizeze.

Europarlamentarul susține implementarea mecanismului prin care UE să poată sancționa oligarhii din Moldova care lucrează la destabilizarea țării așa cum a sancționat și oligarhii din Federația Rusă responsabili de războiul din Ucraina.

Siegfried Mureșan susține că aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană este cel mai sigur mod prin care poate fi garantată stabilitatea și siguranța țării pe termen lung și face apel la deschiderea negocierilor de aderare înainte de finalul acestui an.

Parlamentarul mai spune că Uniunea Europeană trebuie să susțină în continuare financiar Rep. Moldova inclusiv pentru a-și reduce dependența de gazul din Federația Rusă și să acorde sprijin autorităților de la Chișinău în  lupta cu propaganda și dezinformarea rusă.

O rezoluție privind situația din Rep. Moldova ar urma să fie supusă la vot în Parlamentul European, într-o sesiune plenară viitoare.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Țările care vor interzice, în următorii ani, motoarele cu combustie internă
  • Vântul puternic a provocat mai multe pagube în capitală dar și în unele regiuni ale R. Moldova
  • Afacere cu permise auto la ASP. VIDEO cu momentul în care sunt transmise sume de bani reprezentantului ASP de la Chișinău
  • UPDATE / Vântul puternic a provocat mai multe pagube în capitală dar și în unele regiuni ale R. Moldova. Salvatorii și pompierii au intervenit în 22 de situații de risc
  • Charles Michel a ajuns la Chișinău. Președintele Consiliului European, întâmpinat la Președinție
  • Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate
  • Aeroportul Internațional Chișinău a trecut integral în gestiunea statului
  • Sportivii moldoveni au obținut doar locuri de frunte la Campionatul European Hand to Hand Fighting
  • Produsele din Moldova vor fi comercializate în Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Va fi semnat un acord
  • Maia Sandu și Klaus Iohannis, Înalt Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti care se va desfăşura la Chişinău