Știrinews.24.md
21 Septembrie 2023, 12:59
86

Parlamentul de la Chișinău a denunțat alte trei acorduri cu CSI

Parlamentul de la Chișinău a denunțat alte trei acorduri cu CSI

Republica Moldova a denunțat încă trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Proiectele de lege care prevăd acest lucru au fost votate în prima și a doua lectură de Parlament.

Astfel, a fost denunțat Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI și Acordul cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI.

Potrivit Ministerului Energiei, prevederile Acordului cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele membre CSI în domeniul electroenergeticii sunt irelevante și inaplicabile pentru Republica Moldova. Asta în contextul în care, din 2021, țara noastră se confruntă cu o criză energetică fără precedent, cauzată inclusiv de limitarea livrărilor de gaze naturale furnizate de „Gazprom” către „Moldovagaz”.

Totodată, creșterea galopantă a prețurilor în regiune, la diferite tipuri de resurse energetice, este cauzată de conflictul inițiat de Federația Rusă, o parte semnatară a acestui Acord.

A fost denunțat și Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI, întrucât prevederile documentului nu mai pot fi aplicate din punct de vedere tehnic.

Prevederile documentului nu se mai aliniază la direcțiile prioritare ale Republicii Moldova de dezvoltare a sectorului electroenergetic, care vizează armonizarea legislației din domeniu cu acquis-ul Uniunii Europene și integrarea pieței de energie națională cu piețele UE.

Denunțarea Acordului privind tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI reafirmă intenția Republicii Moldova de a aprofunda relațiile de cooperare și integrarea în piețele europene de energie.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO // Exodul preoților moldoveni din ”lumea rusă” continuă. O biserică din Chișinău trece la Mitropolia Basarabiei
  • Ar fi încercat să dea mită vameșilor din PTF Leușeni, dar a fost denunțat la CNA. Șofer de pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat penal
  • Prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău va avea loc pe 7 decembrie 2023
  • Atac armat la Paris: un cetățean german a fost ucis, alte două persoane au fost rănite
  • Noi destinații de pe Aeroportul Internațional Chișinău. O companie low-cost va opera zboruri spre două orașe din Germania
  • FOTO/ Trei persoane ucise și opt rănite, după un atac armat la o stație de autobuz din Ierusalim
  • Tânăr din Puhoi, dispărut acum trei zile, găsit mort într-un canal de scurgere a apei
  • Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, așteptat cu un discurs în plenul Parlamentului de la Chișinău
  • Parlamentul găzduiește Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE; Va fi discutat parcursul european
  • Parlamentul României va adopta, în ședința de azi, o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova