Știrinews.24.md
11 Aprilie 2024, 14:15
59

Parlamentul a aprobat raportul de activitate al CA pentru anul 2023

Parlamentul a aprobat raportul de activitate al CA pentru anul 2023

Raportul prezentat de președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu-Eșanu, arată că o jumătate din serviciile media audiovizuale active din Rep. Moldova nu au destul conținut local, după cum o cere legislația. 

La fel, șefa CA a precizat că distribuitorii de servicii media care au retransmis postul de televiziune „Союз”, ce difuza știri din Federația Rusă cu mesaje de susținere a invaziei militare asupra Ucrainei, au fost sancționați și ulterior ei au exclus din oferta lor acest canal.

„În UTA Găgăuzia a fost documentată, în cadrul acțiunilor de control ale CA, activitatea fără actele permisive desfășurată de două companii. Acestea retransmit programe audiovizuale cu conținut informativ și informativanalitic din Federația Rusă și Belarus, precum și serviciul media de televiziune ”” fără licență de emisie eliberată de autoritatea de reglementare. CA a aplicat în două rânduri sancțiunile prevăzute de legislație și a sesizat autoritățile statului în această privință”, a declarat Liliana Vițu.

Liliana Vițu-Eșanu a comunicat că pe parcursul anului trecut autoritatea de reglementare în domeniu a aplicat amenzi în valoare totală de peste 3,1 milioane de lei, față de circa 450 de sancțiuni acordate în anul 2022, când amenzile au fost de 2,3 milioane de lei.

Deputata blocului comunist-socialist, Diana Carman, a venit cu acuzații la adresa Consiliului Audiovizual, subliniind că este o instituție politizată.

„Spuneți-mi, vă rog, având în vedere faptul că în Rep. Moldova au fost închise 13 televiziuni, în ce măsură este respectat principul pluralismului de opinie? Mai mut, au fost închise acele televiziuni care aveau o alternativă de opinii față de posturile celelalte care astăzi laudă toate acțiunile guvernării”, a delcarat Caraman.

Președinta CA a respins acuzațiile precum că instituția pe care o conduce ar fi politizată. Liliana Vițu-Eșanu a subliniat că un număr mare de servii media nu înseamnă neapărat o piață diversă și pluralistă.

În Rep. Moldova astăzi sunt active 41 de televiziuni. În ceastă listă sunt posturi variate, cu o politică editorială variată, diversă…”, precizează Vițu.

În același timp, președinta Comisei parlamentare cultură, educație și mass-media, deputata PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a lăudat activitatea Consiliului, apreciind munca membrilor săi.

„Eu totuși consider de datoria mea să exprim respectele noastre și aprecierea pentru întreaga muncă depusă de către CA”, a afirmat Onofrei.

Conform raportului prezentat, numărul litigiilor la care a fost parte CA a crescut anul trecut ajungând la 123. Toate deciziile emise în perioada de referință au fost în favoarea Consiliului.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Chișinău // Un medic condamnat pentru malpraxis, eliberat din sala de judecată
  • 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”
  • Luptătoarea Irina Rîngaci a devenit campioană europeană pentru a treia oară
  • Hecenii „au rupt” scena talentelor din România, în cea de-a doua semifinală: Ansamblul s-a calificat în marea finală și va lupta pentru premiul de 120 mii euro
  • Mai multe șanse de viață pentru pacienții gravi. O nouă secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Clinic Republican
  • Persoanele fizice pot solicita restituirea sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus pentru anul 2023
  • Cerințe noi pentru conducerea tractoarelor. MAIA vine cu precizări
  • Român arestat pentru trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la București imagini cu obiective militare NATO
  • MAE dezminte noi falsuri lansate în spațiul public: Israelul nu introduce, la moment, vize electronice pentru cetățenii R.Moldova
  • Vine vacanța cu tabere de vară pentru copii! Recomandări de la ANSA pentru părinți