Știrinews.24.md
13 Iunie 2024, 13:59
451

Opt țări europene cer blocarea liberei circulații a diplomaților ruși în Uniunea Europeană

Opt țări europene cer blocarea liberei circulații a diplomaților ruși în Uniunea Europeană

Opt țări UE, inclusiv România, cer blocarea liberei circulații a diplomaților ruși în Uniunea Europeană. „Libera circulație a diplomaților ruși faciltează activitățile maligne”, spune apelul celor opt țări, potrivit Reuters. Inițiativa a fost pornită de oficialii cehi, iar șapte țări au susținut-o, deși este neclar dacă propunerea se bucură de unanimitate, transmite HotNews.ro.

Opt miniștri de Externe ai Uniunii Europene au cerut UE să interzică diplomaților ruși să se deplaseze liber în interiorul blocului comunitar și să le limiteze circulația la țările în care sunt acreditați. Apelul a fost formulat printr-o scrisoare trimisă șefului politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Libera circulație a deținătorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești, acreditați într-un stat gazdă, în întregul spațiu Schengen facilitează activitățile maligne”, spune scrisoarea trimisă pe 11 iunie și consultată de Reuters.

Miniștrii au afirmat că serviciile de informații, propaganda „sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principalul volum de muncă pentru un număr mare de «diplomați» ruși din UE" și, deși expulzările au fost importante, amenințarea a rămas.

„Credem că UE ar trebui să respecte cu strictețe principiul reciprocității și să restricționeze circulația membrilor misiunilor diplomatice rusești și a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditați”, au spus ei.

„Această măsură va reduce în mod semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”, a adăugat scrisoarea, care a fost semnată de miniștrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și România.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • PCRM îndeamnă moldovenii să voteze „împotrivă” la referendumul din toamnă: Nicio țară nu are inclusă în Constituție integrarea europeană
  • R. Moldova se clasează pe locul 13 din 146 de țări în reducerea decalajului de gen
  • Nova Poshta și rețeaua europeană de hypermarketuri Kaufland au semnat un acord de colaborare
  • Rușine! Jos PAS, jos Maia Sandu!” Ședința Parlamentului s-a încheiat cu scandal: 7 deputați, sancționați pentru blocarea tribunei
  • Așa zișii pacificatori ruși și transnistreni au interzis accesul Misiunii OSCE la câteva unități ale Forțelor de Menținere a Păcii
  • Republica Moldova exportă și butași de trandafir. Care sunt principalele țări de destinație?
  • A crescut prezența la vot în majoritatea țărilor europene
  • Europarlamentare2024. Ursula von der Leyen, convinsă că poate obţine un nou mandat ca preşedintă a Comisiei Europene
  • Start vot - Alegeri europarlamentare 2024! Moldovenii cu cetățenie română pot decide viitorul Uniunii Europene
  • Financial Times // Comisia Europeană va recomanda astăzi începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina