Știrinews.24.md
20 Martie 2023, 17:34
48

ONG-urile de media condamnă atitudinea improprie față de presă a primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban

ONG-urile de media condamnă atitudinea improprie față de presă a primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban

Într-o Declarație comună, organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă comportamentul impropriu al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, manifestat prin lansarea atacurilor la adresa mass-mediei care abordează problemele Capitalei, precum și prin utilizarea resurselor administrative în vederea subminării libertății presei de a critica autoritățile publice și persoanele care exercită funcții publice. 

În cadrul a două ședințe săptămânale, din 13 și 20 martie, ale serviciilor Primăriei Chișinău, Ion Ceban a dedicat o parte din intervențiile sale mass-mediei care abordează subiecte legate de felul în care sunt sau nu administrate mai multe probleme din municipiu. Pur declarativ, șeful administrației municipale a catalogat materialele jurnalistice drept „minciuni”, „jumătăți de măsură”, „prostii” și „manipulare crasă”. 

Ion Ceban a solicitat viceprimarilor și șefilor de direcție din cadrul Primăriei, „în mod univoc și în regim de urgență”, să contracteze servicii de monitorizare a tuturor informațiilor publice, dar și servicii juridice pentru apărarea „demnității și imaginii Primăriei Chișinău” 

„Acum că suntem în campania electorală, chiar am să vă rog, dacă facem reparații de milioane, vă rog să contractați servicii juridice pentru a vă apăra onoarea și demnitatea și pentru a monitoriza din scurt fiecare intervenție a fiecărui jurnalist. Repet, săptămâna trecută au fost peste 300 de știri negative”, a afirmat Ion Ceban.

În același timp, primarul Capitalei a lansat acuzații grave la adresa furnizorului public de servicii media.

„S-au transformat în holdingurile pe care le-au criticat anterior. Începând cu Moldova 1, Radio Moldova și mulți alții, cei care trebuie să slujească cu 140 de milioane de lei alocate (…) întreținem efectivul Teleradio Moldova ca ei să spună multe minciuni de acolo la fel și alte televiziuni și portaluri informaționale”, a mai spus Ceban. 

ONG-urile de media condamnă acest comportament, impropriu pentru o persoană care exercită o funcție de demnitate publică, și solicită primarului general al municipiului Chișinău să renunțe la campania de intimidare a presei ce reflectă subiecte despre modul în care administrația municipală își exercită atribuțiile. 

Organizațiile semnatare (Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei) reamintesc că Legea cu privire la libertatea de exprimare (art. 19) garantează oricărei persoane, inclusiv jurnaliștilor, dreptul de a critica statul și autoritățile publice.

„Potrivit legii, persoanele care exercită funcții publice pot fi supuse criticii, iar acțiunile lor – verificării din partea mass-mediei, în ceea ce privește modul în care și-au exercitat sau își exercită atribuțiile”, se arată în textul Declarației.

În aceeași ordine de idei, ONG-urile de media condamnă practicile de utilizare a resurselor administrative, inclusiv banii publici și timpul ședințelor autorității, pentru lansarea atacurilor și amenințărilor la adresa jurnaliștilor.

„Aducem la cunoștința primarului municipiului Chișinău că prevederile Legii cu privire la libertatea de exprimare (art. 19) instituie clar că statul și autoritățile publice nu pot intenta acțiuni cu privire la defăimare și nu pot fi protejate de legea penală sau contravențională împotriva declarațiilor pretinse a fi defăimătoare. Cerem primarului Ion Ceban să adopte un limbaj și comportament adecvat, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile media. Totodată, aducem la cunoștința persoanelor care se consideră lezate în drepturi în urma publicării unui material jurnalistic că pot deplânge acțiunile mass-mediei la Consiliul de Presă”, se precizează în Declarația comună a ONG-urilor de media.

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Zborurile civile pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost reluate
  • Un respiro pentru Chișinău: Restricțiile de circulație, ridicate, la moment. Toate delegațiile se află la Bulboaca
  • UPDATE / Volodimir Zelenski a ajuns la Chișinău. Președintele ucrainean, întâmpinat de Maia Sandu
  • Peste 20 de delegații străine au aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău
  • Summitul CPE: Delegațiile oficiale din Azerbaidjan, Muntenegru și Kosovo au ajuns la Chișinău
  • Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a ajuns la Chișinău. Urmează să susțină o conferință împreună cu Maia Sandu
  • Ursula von der Leyen și Josep Borell au ajuns la Chișinău: Ce întrevederi vor avea astăzi
  • LIVE/ Briefing de presă susținut de ministrul Victor Parlicov privind deciziile adoptate de către CSE cu privire la sectorul energetic
  • LIVE: Șeful IGP susține un briefing de presă cu privire la măsurile întreprinse de polițiști în perioada 31 mai-2 iunie
  • La Institutul Mamei și Copilului din Chișinău a fost dată în exploatare secția Gastrologie și Hepatologie