Știrinews.24.md
29 Ianuarie 2023, 22:35
49

Olaf Scholz: Cu toate că va trimite tancuri, Germania nu este o parte beligerantă în Ucraina

Olaf Scholz: Cu toate că va trimite tancuri, Germania nu este o parte beligerantă în Ucraina

Acesta este un război între Rusia și Ucraina", a spus cancelarul german sâmbătă seara, în timpul unei conferințe de presă de la Buenos Aires, prima oprire a vizitei sale de patru zile în America Latină.

Faptul că Germania furnizează Kievului "ajutor financiar, umanitar sau arme" nu a schimbat acest lucru, a adăugat Scholz.

Germania va face tot posibilul pentru a preveni o escaladare care să ducă la un război între Rusia și statele membre NATO, a spus el. "Pentru noi nici nu se pune problema. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că asta nu se întâmplă", a adăugat el.

Comentariile cancelarului au venit după ce remarci ale ministrului de externe german Annalena Baerbock au provocat rumoare la Moscova marți.

Baerbock a făcut apel la coeziune în rândul aliaților occidentali la Consiliul Europei, la Strasbourg, și a afirmat: "Luptăm un război împotriva Rusiei, nu unul cu celălalt".

Media de stat ruse au folosit această declarație ca dovadă pentru a afirma că Germania și alte state UE sunt părți directe în conflictul din Ucraina, pe care Moscova refuză să-l numească război.Ministerul de Externe german a clarificat între timp că afirmațiile lui Baerbock nu au avut intenția să prezinte Germania ca parte beligerantă, nici pe aliații săi.

Scholz intenționează, de asemenea, că continue convorbirile directe cu președintele rus Vladimir Putin, pentru a încerca să facă demersuri în sensul încheierii războiului împotriva Ucrainei.

"Voi discuta de asemenea din nou cu Putin la telefon, pentru că este necesar să discutăm unul cu altul", a declarat cancelarul german într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel consultat de DPA, înainte de a fi publicat duminică.

"Depinde de Putin să retragă trupele din Ucraina și să pună capăt acestui război teribil, lipsit de sens, care a costat deja sute de mii de vieți", a adăugat el.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate
  • Termoelectrica anunță despre posibilitatea de a asigura în continuare cu agent termic toate categoriile de consumatori
  • Nicu Popescu efectuează o vizită de lucru în Germania, la Berlin
  • Război în Ucraina: Orașul Avdiivka devine asemănător unui loc din filmele post-apocaliptice
  • La Grădina Zoologică din Chișinău a fost amenajată o clasă pentru copii. Care este prețul unei lecții
  • Trafic sporit de camioane cu marfă în posturile vamale la frontiera cu România; Care este motivul
  • FOTO Un bărbat din Dondușeni a plecat de la spital și este de NEGĂSIT. Oamenii legii solicită ajutorul cetățenilor
  • VIDEO Minor din Ucraina – reținut pentru trafic de droguri estimate la 700 mii lei. Ce spune poliția
  • Curtea Penală Internațională și Ucraina au semnat un acord pentru deschiderea unui birou în această țară
  • Klaus Iohannis: „Este inadminsibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări și atacuri hibride”