Știrinews.24.md
1 Februarie 2023, 13:15
44

O vioară fabricată în 1726, confiscată la intrarea în țară. Unde se afla instrumentul muzical. Precizările Serviciului Vamal

O vioară fabricată în 1726, confiscată la intrarea în țară. Unde se afla instrumentul muzical. Precizările Serviciului Vamal

O vioară, model George Kolz, anul fabricării 1726, a fost depistată de vameșii de la Leușeni, într-un microbuz ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova. Aceasta se afla printre bagajele neînsoțite, fără a fi declarată organului vamal. Documentat pe caz este un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 64 ani.

Instrumentul muzical a fost ridicat, iar cazul este cercetat pentru elucidarea tuturor circumstanțelor.

Reprezentanții Serviciului Vamal au explicat care sunt regulile de trecere a frontierei în cazul în care deții un instrument muzical.

"Instrumentele muzicale fac parte din categoria bunurilor ce pot fi introduse/scoase în/din Republica Moldova doar cu condiția ca acestea să nu fie destinate activității comerciale. O altă condiție obligatorie este ca bunurile să fie declarate organului vamal în momentul trecerii frontierei de stat. Nedeclararea bunurilor reprezintă o încălcare a legislației vamale.

La transportarea peste frontieră a instrumentelor muzicale, organul vamal este în drept să solicite confirmarea că aceste bunuri vor fi utilizate în scopuri personale (în exercitarea ocupației sau profesiei etc).

În cazul în care acest fapt nu este demonstrat, iar bunurile depășesc limita neimpozabilă (300 euro - pe cale terestră, 430 euro – pe cale aeriană), persoana fizică va achita, la introducerea în țară, drepturile de import.

În cazul apariției suspiciunilor referitoare la faptul că instrumentele muzicale transportate prezintă o valoare culturală, funcționarii vamali vor permite introducerea acestora cu condiția prezentării autorizației eliberate de autoritatea competentă a statului de expediere.

Dacă persoana fizică nu dispune de autorizația respectivă, eliberată de autoritatea competentă a statului de expediere, organul vamal va permite trecerea bunului menționat doar cu condiția prezentării autorizației eliberate de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, care confirmă faptul că obiectul respectiv nu prezintă valoare culturală, precum și costul acestuia", menționează reprezentanții Serviciului Vamal.

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • 27 de locuri vacante în procuraturile din țară. Candidații îndemnați să se înscrie la concursuri pentru a le suplini
  • Trafic sporit de camioane cu marfă în posturile vamale la frontiera cu România; Care este motivul
  • Curtea Penală Internațională și Ucraina au semnat un acord pentru deschiderea unui birou în această țară
  • Nicu Popescu a avut o întrevedere cu directorul Serviciului de Comunicare din cadrul guvernului britanic
  • O tânără anunțată în căutare, reținută la intrarea în Penitenciarul 13; A venit să aducă provizii unui deținut
  • Strada 31 August, unde a fost descoperit caldarâmul, ar putea deveni pietonală. Lucrările arheologice vor dura două săptămâni
  • Serviciul Vamal raportează încasări de peste 707 mil. de lei, colectați timp de o săptămâna
  • VIDEO Discurs neașteptat în Parlament! Maia Sandu: În 2030, Moldova trebuie să fie țară membră a UE
  • Încă o țară europeană anunță că va trimite avioane de luptă MiG-29 Ucrainei
  • Transportatorii vor ieși la PROTEST. APOTA anunță când, unde și care este MOTIVUL