Știrinews.24.md
18 Martie 2023, 17:07
73

Nouă ani de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. MAE România: „Nu recunoaștem nici anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei”

Nouă ani de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. MAE România: „Nu recunoaștem nici anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei”

„La nouă ani de la anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, marcați la 18 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziția fermă de condamnare și nerecunoaștere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internațional, precum și a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizației Națiunilor Unite și a Actului Final de la Helsinki", a transmis MAE.

Într-un comunicat remis sâmbătă Agerpres, MAE afirmă că România condamnă utilizarea de către forțele armate ruse a teritoriului peninsulei Crimeea în contextul războiului de agresiune ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă, la 24 februarie 2022, împotriva Ucrainei.

"România reafirmă, totodată, că nu recunoaște nici anexarea ilegală de către Federația Rusă a regiunilor din estul Ucrainei (Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie), care rămân parte inalienabilă a teritoriului național al Ucrainei, în conformitate cu dreptul internațional. Sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional, rămâne pe mai departe principiul de bază pe care se fundamentează eforturile cuprinzătoare ale României în susținerea Ucrainei și poporului ucrainean, victime ale agresiunii ruse", se mai arată în comunicatul MAE.

Vladimir Putin a spus vineri că Rusia va face totul pentru a preveni amenințările la adresa securității peninsulei Crimeea și a orașului-port Sevastopol, anexate în 2014 de Moscova în urma unor referendumuri considerate ilegale de către Occident, în contextul războiului din Ucraina.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • De la începutul anului, Energocom a furnizat circa 275 de milioane de metri cubi de gaze naturale către Moldovagaz
  • 27 martie 2023, 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România
  • Putin: Rusia şi China nu creează o alianţă militară
  • Trafic sporit de camioane cu marfă în posturile vamale la frontiera cu România; Care este motivul
  • Un bărbat din RM a încercat să intre în România cu actul de identitate al fratelui său; Ce riscă acesta
  • Membrul Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia a declarat că Moldova trebuie să primească sancțiuni economice
  • Rusia vrea să modernizeze apărarea antiaeriană a Moscovei
  • Termoelectrica face apel către administratorii de bloc să asigure reglarea debitului și a temperaturii în blocurile locative
  • Suportul financiar oferit Moldovei de către Suedia și Elveția va fi utilizat pentru asigurarea compensațiilor din facturi
  • VIDEO | Explozii în Crimeea. Ucrainenii spun că au distrus mai multe rachete Kalibr în timpul transportului