Știrinews.24.md
18 Martie 2023, 17:07
102

Nouă ani de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. MAE România: „Nu recunoaștem nici anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei”

Nouă ani de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. MAE România: „Nu recunoaștem nici anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei”

„La nouă ani de la anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, marcați la 18 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziția fermă de condamnare și nerecunoaștere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internațional, precum și a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizației Națiunilor Unite și a Actului Final de la Helsinki", a transmis MAE.

Într-un comunicat remis sâmbătă Agerpres, MAE afirmă că România condamnă utilizarea de către forțele armate ruse a teritoriului peninsulei Crimeea în contextul războiului de agresiune ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă, la 24 februarie 2022, împotriva Ucrainei.

"România reafirmă, totodată, că nu recunoaște nici anexarea ilegală de către Federația Rusă a regiunilor din estul Ucrainei (Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie), care rămân parte inalienabilă a teritoriului național al Ucrainei, în conformitate cu dreptul internațional. Sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional, rămâne pe mai departe principiul de bază pe care se fundamentează eforturile cuprinzătoare ale României în susținerea Ucrainei și poporului ucrainean, victime ale agresiunii ruse", se mai arată în comunicatul MAE.

Vladimir Putin a spus vineri că Rusia va face totul pentru a preveni amenințările la adresa securității peninsulei Crimeea și a orașului-port Sevastopol, anexate în 2014 de Moscova în urma unor referendumuri considerate ilegale de către Occident, în contextul războiului din Ucraina.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • O nouă lege în Moldova privind drepturile copilului, racordată la prevederile Convenției ONU
  • Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, așteptat cu un discurs în plenul Parlamentului de la Chișinău
  • Stoltenberg spune că Rusia a pierdut aproape 300.000 de soldaţi în Ucraina: „Este mai slabă politic, militar şi economic”
  • Grav accident în România cu implicarea unui tânăr din R.Moldova. A fost transportat la spital în comă
  • Capacitatea comercială între sistemul energetic continental și cele ale R. Moldova și Ucrainei, majorat semnificativ
  • MAEIE a emis o alertă de călătorie în Finlanda. Sistează complet traficul la frontiera cu Rusia
  • Finlanda își închide întreaga frontieră cu Rusia pentru a opri solicitanții de azil
  • Actori celebri din Moldova și România, la avanpremiera filmului „Omul fără linia vieții”. Lungmetrajul, lansat cu ovații
  • Un bărbat din România, extrădat din Olanda pentru că ar fi traficat în scop sexual o tânără din Nisporeni în Grecia
  • Finlanda a închis șapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Rusia