Știrinews.24.md
19 Septembrie 2023, 16:42
84

Nicu Popescu, interviu pentru Politico: Aspirațiile europene ale R. Moldova nu trebuie lăsate la cheremul Moscovei

Nicu Popescu, interviu pentru Politico: Aspirațiile europene ale R. Moldova nu trebuie lăsate la cheremul Moscovei

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a oferit un interviu pentru publicația internațională Politico. Jurnaliștii de la Politico au întitulat materialul „Nu-l lăsați pe Putin să ne țină în afara Uniunii Europene, imploră Moldova”, în care se relatează despre ambițiile pro-europene ale țării.

Nicu Popescu a declarant jurnaliștilor de la Politico că aspirațiile UE ale R. Moldova nu trebuie lăsate la cheremul Moscovei, care continuă să susțină regiunea separatistă transnistreană.  

Totul ar fi fost mai simplu dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist – acesta afectează securitatea noastră, economie și capacitatea de control al frontierelor și are efecte negative massive”, a menționat Nicu Popescu.

Susținută de Kremlin, regiunea transnistreană, care se așterne de-a lungul frontierei cu Ucraina, a funcționat ca un stat nerecunoscut după căderea URSS, păstrându-și steagul cu secera și ciocanul din perioada sovietică și folosește rusa - ca limbă oficială.

În același timp, Popescu insistă că nu e chiar adevărat că acest fapt ar afecta ambițiile Moldovei de a deveni membru al UE.

Teritoriul controlat de Guvernul de la Chișinău se alinia Uniunii Europene, indiferent de ce se va întâmpla în zona de est, și acest lucru include situația legată de sectorul transnistrean. Nimeni nu-și dorește țări divizate în UE, dar menținerea statelor în voia manipulărilor geopolitice și a conflictelor separatiste va fi un lucru mai grav pentru continent, pentru UE și pentru noi”, a mai spus Nicu Popescu.

Diplomații moldavi vor prezenta la Bruxelles o foaie de poziție către Comisie, marți, argumentând faptul că guvernarea „a muncit din greu pentru a ancora ferm țara în familia Europeană a națiunilor”. Potrivit unui draft prezentat jurnaliștilor de la Politico, în săptămânile ce vin, Moldova va lansa un proces de auto-evaluare ca să identifice necesitățile legislative pentru discuțiile privind aderarea Moldovei la UE.

Politico mai scrie că președinta Maia Sandu a condamnat în mod repetat invazia Rusă în Ucraina și a spus că țara sa ar trebui să mai rupă din relațiile apropiate cu Moscova. În iunie, anul trecut, UE a oferit Republicii Moldova statutul de țară-candidat, alături de Ucraina. De asemenea, Bruxelles-ul a oferit sute de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să devină independentă de resursele energetice rusești și să dezvolte o misiune civilă, după ce apăruseră amenințări de destabilizări din partea politicienilor pro-ruși, care planificau să dea jos guvernarea de la Chișinău. Între timp, majoritatea populației din R. Moldova susțin integrarea europeană a țării, și că aproape jumătate din populație dețin pașapoarte europene datorită relațiilor familiale pe care le are cu România.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • R. Moldova se clasează pe locul 13 din 146 de țări în reducerea decalajului de gen
  • Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO
  • Prevederile privind extinderea termenului pentru chiria spațiilor de la Aeroport, anulate de Curtea Constituțională
  • O nouă scumpire semnificativă la carburanți: Cât vor achita mâine şoferii pentru benzină şi motorină
  • SUA critică China pentru că sprijină războiul Rusiei în Ucraina: „Trebuie să înceteze”
  • A pretins că poate influența redobândirea cetățeniei române cu 12 mii de euro; Bărbat condamnat pentru trafic de influență
  • FOTO: Lucrările pentru amenajarea PTF Leova - Bumbăta au fost finalizate; Cum arată noul obiectiv de la Prut
  • Benvenuto in Moldova, Presidente Mattarella!” Maia Sandu l-a întâmpinat pe președintele Italiei, la Chișinău
  • Atenție, șoferi: Pe barajul Costești-Stânca au loc lucrări tehnice. Ce puncte de trecere a frontierei cu R. Moldova puteți alege ca alternativă
  • Sergio Mattarella, întâmpinat la Chișinău de Maia Sandu; Este prima vizită oficială a unui președinte italian în Moldova