Știrinews.24.md
19 Septembrie 2023, 16:42
58

Nicu Popescu, interviu pentru Politico: Aspirațiile europene ale R. Moldova nu trebuie lăsate la cheremul Moscovei

Nicu Popescu, interviu pentru Politico: Aspirațiile europene ale R. Moldova nu trebuie lăsate la cheremul Moscovei

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a oferit un interviu pentru publicația internațională Politico. Jurnaliștii de la Politico au întitulat materialul „Nu-l lăsați pe Putin să ne țină în afara Uniunii Europene, imploră Moldova”, în care se relatează despre ambițiile pro-europene ale țării.

Nicu Popescu a declarant jurnaliștilor de la Politico că aspirațiile UE ale R. Moldova nu trebuie lăsate la cheremul Moscovei, care continuă să susțină regiunea separatistă transnistreană.  

Totul ar fi fost mai simplu dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist – acesta afectează securitatea noastră, economie și capacitatea de control al frontierelor și are efecte negative massive”, a menționat Nicu Popescu.

Susținută de Kremlin, regiunea transnistreană, care se așterne de-a lungul frontierei cu Ucraina, a funcționat ca un stat nerecunoscut după căderea URSS, păstrându-și steagul cu secera și ciocanul din perioada sovietică și folosește rusa - ca limbă oficială.

În același timp, Popescu insistă că nu e chiar adevărat că acest fapt ar afecta ambițiile Moldovei de a deveni membru al UE.

Teritoriul controlat de Guvernul de la Chișinău se alinia Uniunii Europene, indiferent de ce se va întâmpla în zona de est, și acest lucru include situația legată de sectorul transnistrean. Nimeni nu-și dorește țări divizate în UE, dar menținerea statelor în voia manipulărilor geopolitice și a conflictelor separatiste va fi un lucru mai grav pentru continent, pentru UE și pentru noi”, a mai spus Nicu Popescu.

Diplomații moldavi vor prezenta la Bruxelles o foaie de poziție către Comisie, marți, argumentând faptul că guvernarea „a muncit din greu pentru a ancora ferm țara în familia Europeană a națiunilor”. Potrivit unui draft prezentat jurnaliștilor de la Politico, în săptămânile ce vin, Moldova va lansa un proces de auto-evaluare ca să identifice necesitățile legislative pentru discuțiile privind aderarea Moldovei la UE.

Politico mai scrie că președinta Maia Sandu a condamnat în mod repetat invazia Rusă în Ucraina și a spus că țara sa ar trebui să mai rupă din relațiile apropiate cu Moscova. În iunie, anul trecut, UE a oferit Republicii Moldova statutul de țară-candidat, alături de Ucraina. De asemenea, Bruxelles-ul a oferit sute de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să devină independentă de resursele energetice rusești și să dezvolte o misiune civilă, după ce apăruseră amenințări de destabilizări din partea politicienilor pro-ruși, care planificau să dea jos guvernarea de la Chișinău. Între timp, majoritatea populației din R. Moldova susțin integrarea europeană a țării, și că aproape jumătate din populație dețin pașapoarte europene datorită relațiilor familiale pe care le are cu România.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Autoritățile au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor
  • Ucraina primește încă 1,5 miliarde de euro de la UE pentru acoperirea nevoilor imediate de finanțare
  • Probe din dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor de către Ilan Șor. Ce sume aloca oligarul fugar pentru activitarea formațiunilor
  • Roaming mai accesibil pentru cetățenii care călătoresc între UE și R. Moldova: Au fost stabilite plafoanele de preț
  • Corina Crețu: Odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, R. Moldova va avea dreptul la fonduri de preaderare
  • Vot final: Mărfurile și serviciile destinate implementării proiectului „Credite pentru conservarea energiei” vor fi scutite de TVA și taxe vamale
  • FOTO Nicu Popescu, la discuții cu Antony Blinken și Josep Borrell: Bunii prieteni ai Moldovei
  • Marina Tauber se vrea primar al municipiului Bălţi. A depus actele pentru a fi înregistrată în calitate de candidat independent
  • DECIS! Starea de urgență în Moldova, prelungită cu 60 de zile
  • 30 de zile de arest la domiciliu pentru primarul de Nisporeni, Grigore Robu