Știrinews.24.md
14 Martie 2023, 11:21
43

Moldova a primit premiul pentru cea mai bună soluție digitală în cadrul Summit-ului mondial privind forumul societății informaționale

Moldova a primit premiul pentru cea mai bună soluție digitală în cadrul Summit-ului mondial privind forumul societății informaționale

Agenția de Guvernare Electronică a primit Premiul pentru cea mai reușită soluție digitală în cadrul Summit-ului mondial privind Forumul Societății Informaționale  -World Summit on the Informational Society (WSIS Forum 2023), ce se desfășoară la Geneva, Elveția.

AGE a prezentat în concurs platforma Front-Office Digitization (FOD) - o soluție digitală care a depășit mult produsele elaborate până acum de echipa egov și care înglobează toate celelalte servicii și platforme ce alcătuiesc ecosistemul digital al Republicii Moldova.

Moldova a obținut marele premiu, concurând alături de alți 50 de participanți între care țări avansate din punct de vedere digital, precum Singapore, Germania, Portugalia și altele. Proiectele au fost examinate timp de aproape trei luni, iar printre criteriile de evaluare au fost și alinierea la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, precum promovarea creșterii economice incluzive și durabile, construirea unei infrastructuri rezistente și stimularea inovației.

„Premiul acordat de ITU și GovStack, în cadrul WSIS 2023, reprezintă un semn de recunoaștere a valorii și oportunităților oferite de Platforma FOD în procesul de furnizare a serviciilor publice în mod digital”, a menționat Olga Tumuruc, directoarea AGE, a menționat.

Platforma „Front-Office Digitization” (FOD) este un sistem ce permite proiectarea și dezvoltarea rapidă a front-office-urilor de servicii guvernamentale digitale. Componentele FOD sunt utilizate pentru a configura și dezvolta ușor și rapid sisteme individuale pentru furnizorii de servicii guvernamentali. Opțional, FOD poate fi integrat cu orice back-office existent al furnizorilor de servicii. Principalii beneficiari ai serviciilor bazate pe FOD sunt cetățenii, întreprinderile și furnizorii de servicii publice.

Potrivit Agenției de Guvernare Electronică, platforma FOD se axează pe reutilizarea datelor și a altor platforme și instrumente electronice disponibile pentru a simplifica solicitările de servicii publice, pentru a minimiza timpul necesar soluționării unei cereri și pentru a asigura operațiuni eficiente de back-office. Această abordare creează o infrastructură tehnică scalabilă și durabilă pe care beneficiarul poate continua să construiască servicii. Ca urmare, utilizatorii nu trebuie să meargă fizic la furnizorul de servicii publice pentru a solicita, plăti sau primi serviciul. În cazul cererilor de documente doar electronice, documentul se livrează exclusiv prin mijloace electronice.

În Republica Moldova această platformă este integrată cu toate sistemele de e-guvernare precum: registrele digitale (MConnect), identitate și verificare (MPass), plăți (MPay), mesagerie (MNotify), precum și înregistrare, flux de lucru, analize și multe altele și folosește o multitudine de soluții open-source. Platforma FOD este deja utilizată pentru servicii precum Extras din Registrul de stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali; Extras din Registrul bunurilor imobile; Extras din Registrul actelor de stare civilă. Alte trei sercicii digitale bazate pe FOD sunt în process de dezvoltare.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) este agenția specializată a Națiunilor Unite pentru tehnologiile informației și comunicațiilor – TIC. Summit-ul Mondial privind Forumul Societății Informaționale (WSIS) este cea mai mare întâlnire anuală din lume a comunității „TIC pentru dezvoltare” și o platformă globală care facilitează punerea în aplicare a obiectivelor ONU pentru promovarea dezvoltării durabile. Reuniunea oferă o oportunitate pentru schimbul de informații, crearea de cunoștințe și schimbul de bune practici, identificând în același timp tendințele emergente și promovând parteneriate.

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Vântul puternic a provocat mai multe pagube în capitală dar și în unele regiuni ale R. Moldova
  • Își va petrece următorii 10 ani după gratii. Un bărbat din raionul Rîșcani, condamnat pentru tentativă de omor
  • UPDATE / Vântul puternic a provocat mai multe pagube în capitală dar și în unele regiuni ale R. Moldova. Salvatorii și pompierii au intervenit în 22 de situații de risc
  • Igor Dodon, soția acestuia și un medic de familie, trimiși în judecată pentru fals
  • Schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere, documentată de CNA. Lunar, 20 000 de euro erau colectați pentru a mitui unii responsabili de la ASP
  • Produsele din Moldova vor fi comercializate în Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Va fi semnat un acord
  • Prețul gazelor naturale în Europa au crescut, din cauza îngrijorărilor privind grevele din Franța
  • Trafic rutier suspendat pentru 2 luni, pe o stradă din centrul capitalei: Vezi ce zonă să eviți
  • Maia Sandu și Klaus Iohannis, Înalt Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti care se va desfăşura la Chişinău
  • 27 de locuri vacante în procuraturile din țară. Candidații îndemnați să se înscrie la concursuri pentru a le suplini