Știrinews.24.md
14 Martie 2023, 11:21
70

Moldova a primit premiul pentru cea mai bună soluție digitală în cadrul Summit-ului mondial privind forumul societății informaționale

Moldova a primit premiul pentru cea mai bună soluție digitală în cadrul Summit-ului mondial privind forumul societății informaționale

Agenția de Guvernare Electronică a primit Premiul pentru cea mai reușită soluție digitală în cadrul Summit-ului mondial privind Forumul Societății Informaționale  -World Summit on the Informational Society (WSIS Forum 2023), ce se desfășoară la Geneva, Elveția.

AGE a prezentat în concurs platforma Front-Office Digitization (FOD) - o soluție digitală care a depășit mult produsele elaborate până acum de echipa egov și care înglobează toate celelalte servicii și platforme ce alcătuiesc ecosistemul digital al Republicii Moldova.

Moldova a obținut marele premiu, concurând alături de alți 50 de participanți între care țări avansate din punct de vedere digital, precum Singapore, Germania, Portugalia și altele. Proiectele au fost examinate timp de aproape trei luni, iar printre criteriile de evaluare au fost și alinierea la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, precum promovarea creșterii economice incluzive și durabile, construirea unei infrastructuri rezistente și stimularea inovației.

„Premiul acordat de ITU și GovStack, în cadrul WSIS 2023, reprezintă un semn de recunoaștere a valorii și oportunităților oferite de Platforma FOD în procesul de furnizare a serviciilor publice în mod digital”, a menționat Olga Tumuruc, directoarea AGE, a menționat.

Platforma „Front-Office Digitization” (FOD) este un sistem ce permite proiectarea și dezvoltarea rapidă a front-office-urilor de servicii guvernamentale digitale. Componentele FOD sunt utilizate pentru a configura și dezvolta ușor și rapid sisteme individuale pentru furnizorii de servicii guvernamentali. Opțional, FOD poate fi integrat cu orice back-office existent al furnizorilor de servicii. Principalii beneficiari ai serviciilor bazate pe FOD sunt cetățenii, întreprinderile și furnizorii de servicii publice.

Potrivit Agenției de Guvernare Electronică, platforma FOD se axează pe reutilizarea datelor și a altor platforme și instrumente electronice disponibile pentru a simplifica solicitările de servicii publice, pentru a minimiza timpul necesar soluționării unei cereri și pentru a asigura operațiuni eficiente de back-office. Această abordare creează o infrastructură tehnică scalabilă și durabilă pe care beneficiarul poate continua să construiască servicii. Ca urmare, utilizatorii nu trebuie să meargă fizic la furnizorul de servicii publice pentru a solicita, plăti sau primi serviciul. În cazul cererilor de documente doar electronice, documentul se livrează exclusiv prin mijloace electronice.

În Republica Moldova această platformă este integrată cu toate sistemele de e-guvernare precum: registrele digitale (MConnect), identitate și verificare (MPass), plăți (MPay), mesagerie (MNotify), precum și înregistrare, flux de lucru, analize și multe altele și folosește o multitudine de soluții open-source. Platforma FOD este deja utilizată pentru servicii precum Extras din Registrul de stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali; Extras din Registrul bunurilor imobile; Extras din Registrul actelor de stare civilă. Alte trei sercicii digitale bazate pe FOD sunt în process de dezvoltare.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) este agenția specializată a Națiunilor Unite pentru tehnologiile informației și comunicațiilor – TIC. Summit-ul Mondial privind Forumul Societății Informaționale (WSIS) este cea mai mare întâlnire anuală din lume a comunității „TIC pentru dezvoltare” și o platformă globală care facilitează punerea în aplicare a obiectivelor ONU pentru promovarea dezvoltării durabile. Reuniunea oferă o oportunitate pentru schimbul de informații, crearea de cunoștințe și schimbul de bune practici, identificând în același timp tendințele emergente și promovând parteneriate.

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Un deţinut politic condamnat pentru „defăimarea” lui Lukaşenko a murit în pușcărie
  • Donație din partea SUA: Vămile din R. Moldova, dotate cu echipamente moderne pentru detectarea contrabandei
  • Andrei Spînu îl vede în spate pe fugarul Șor//De ce a fost anulată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport
  • După Danemarca, și Suedia anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 680 milioane de dolari
  • La Președinție sunt expuse fotografiile jurnaliștilor Viorica Tataru și Andrei Captarenco pentru a comemora doi ani de război în Ucraina
  • Autoritatea Aeronautică Civilă a revocat Certificatul de Operator Aerian al Air Moldova
  • Maia Sandu, către mediul de afaceri: „Uniunea Europeană înseamnă oportunități nemaiîntâlnite pentru economie”
  • Începe testarea materialelor de examen pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal
  • Dorin Recean: În câteva săptămâni, motorina donată de România va ajunge în R. Moldova
  • Anulare! Andrei Spînu anunță o nouă licitație pentru spațiile comerciale de la Aeroport