Știrinews.24.md
14 Noiembrie 2023, 18:16
170

Mitropolia Moldovei ”pedepsește” alți cinci preoți pentru că au trecut la Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Moldovei ”pedepsește” alți cinci preoți pentru că au trecut la Mitropolia Basarabiei

Cinci preoți, printre care și fostul prorector al Academiei de Teologie Vetcislav Cazacu, care au trecut recent la Mitropolia Basarabiei, au fost opriți de Mitropolia Moldovei de la oficierea slujbelor începând cu data de azi, prin decrete semnate de mitropolitul Vladimir. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat al Mitropoliei Moldovei.

Având în vedere părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ținând cont de nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare, dar și pentru încălcarea jurământului depus la hirotonie, sunt eliberați din funcția de paroh și opriți de a oficia cele sfinte, începând cu data de 14 noiembrie 2023” se notează în comunicatul Mitropoliei.

Este vorba despre fostul prorector al Academiei de Teologie Vetcisalv Cazacu, paroh al bisericii ”Sf. Cuv. Parascheva” din orașul Strășeni, preotul Andrei Oistric, paroh al bisericii ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Malcoci, r. Ialoveni, preotul Petru Eșanu, cleric al bisericii ”Sf. Cuv. Parascheva” din orașul Strășeni, preotul Stanislav Atamanenco, paroh al bisericii ”Înălțarea Domnului” din orașul Rezina, preotul Ioan Buciucianu, paroh al bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din s. Făgureni, r. Strășeni.

Potrivit comunicatului, o decizie definitivă cu referință la ”acțiunile anticanonice” întreprinse de acești clerici va fi adoptată de către Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Săptămâna trecută, fondatorul și prorectorul Academiei de Teologie, Vetcislav Cazacu, a declarat că a părăsit Mitropolia Moldovei și s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei. Alte anunțuri de acest fel sunt așteptate în următoarele săptămâni.

Anterior, Mitropolia Moldovei a caterisit șase preoți care au trecut la Mitropolia Basarabiei. Pe de altă parte, Mitropolia Basarabiei consideră că decizia de caterisire a celor șase preoți nu este validă, deoarece nu are justificare ”din perspectivă teologică și canonică”. Într-un comunicat de presă Mitropolia Basarabiei i-a îndemnat pe toți clericii și monahii care ”se simt constrânși de eparhiile rusești să aibă curajul de a ieși din această servitute și să revină la tradiția și comuniunea Bisericii Ortodoxe Române”.

Într-o scrisoare trimisă Patriarhului rus Kirill în septembrie, Mitropolitul Moldovei Vladimir s-a plâns că Mitropolia Moldovei pierde teren în R. Moldova din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina și că tot mai mulți preoți trec la Mitropolia Basarabiei, atrași de salarii mari și facilități sociale, oferite de statul român.

Cele două biserici ortodoxe care activează pe teritoriul R. Moldova - subordonate Patriarhiei Moscovei și, respectiv, Patriarhiei Române - își dispută reciproc statutul canonic începând cu anul 2002, când Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată, după o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Strategia Maiei Sandu pentru securitate națională a R. Moldova, supusă consultărilor publice
  • Apel Public cu privire la eliberarea imediată și necondiționată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegal. Pleșcanov este prima persoană condamnată în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei
  • Franța va acorda R. Moldova un credit de 40 milioane de euro pentru fortificarea sectorului forestier
  • În satul Aluatu din Taraclia are loc turul doi al votării repetate pentru alegerea primarului
  • Ministerul Afacerilor Interne lansează o campanie de informare pentru siguranța rutieră
  • Banca Națională lansează un concurs de design pentru simbolul monedei naționale
  • Autoritățile alocă 300 mln. lei pentru compensarea prețurilor la energia termică, acordată consumatorilor vulnerabili
  • Cinci persoane de la Bălți reținute în dosare de corupție la eliberarea permiselor de conducere au fost plasate în arest preventiv
  • VIDEO// A omorât un bărbat pentru că refuza să achite taxa de protecție. Un moldovean, dat în căutare acum 19 ani, reținut în Rusia
  • Bugetul 2024, aprobat de Guvern; Indemnizația la naștere - majorată la 20.000 de lei; Recean: „Investim pentru copii