Știrinews.24.md
16 Septembrie 2023, 16:38
57

Mircea Snegur a fost condus pe ultimul drum; Primul șef de stat al RM, înmormântat la Cimitirul Central din capitală

Mircea Snegur a fost condus pe ultimul drum; Primul șef de stat al RM, înmormântat la Cimitirul Central din capitală

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a fost condus pe ultimul drum. El a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească.

Dimineață, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, unde a fost depus corpul neînsuflețit al primului președinte, a fost oficiată Sfânta Liturghie și Prohodul. Cortegiul funerar s-a deplasat ulterior la Palatul Republicii, unde a avut loc ceremonia funerară și mitingul de doliu. Au venit să-și ia rămas bun președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului, Igor Grosu, precum și foști șefi de stat, foști și actuali parlamentari, miniștri, funcționari, artiști, dar și oameni de rând.

„Ne luăm astăzi rămas bun de la cel care, însuflețit de o sinceră și profundă dragoste de neam, și-a dus țara pe calea suveranității, a independenței, pe calea renașterii naționale”, a declarat președinta Maia Sandu. Șefa statului a mai spus că primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur – curajos, vizionar și patriot – și-a asumat într-un context complicat misiunea de a transforma în realitate dorința oamenilor de a trăi liber și de a-și afirma identitatea prin limbă și tricolor.

Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Președinție și în Piața Marii Adunări Naționale, unde s-a păstrat un moment de reculegere, a fost intonat imnul de stat și a fost difuzat discursul ținut de Mircea Snegur în PMAN pe data de 27 august 1991.

Cei care au venit să-și ia rămas bun de la primul președinte s-au deplasat din PMAN spre Cimitirul Central.

Primul președinte al țării s-a stins din viață miercuri seara la vârsta de 83 de ani.

Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940 în localitatea Trifănești, județul Soroca. De specialitate a fost agronom-savant, având titlul științific de doctor în științe agricole. Fost activist al Partidului Comunist, Mircea Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. Fiind președinte al Sovietului Suprem al RSSM, în momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia universală a moldovenilor. La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al foste republici sovietice. De la 3 septembrie 1990, deține funcția de președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Un taximetrist din capitală, amenințat cu moartea și jefuit de doi tineri de 17 și 19 ani
  • Atac armat într-un bar din Suedia; Doi oameni au fost uciși
  • VIDEO // Alertă cu bombă la un liceu din municipiul Bălți. Copiii au fost evacuați din clădire
  • Roaming mai accesibil pentru cetățenii care călătoresc între UE și R. Moldova: Au fost stabilite plafoanele de preț
  • În Ucraina a fost permisă scrierea cuvintelor „Rusia”, „Moscova” sau „Imperiul Rus” cu litere mici
  • VIDEO cu accidentul de la Anenii Noi. Un bebeluș de patru luni a decedat în drum spre spital. A murit și un șofer
  • Breaking NEWS // Candidatul la funcția de primar al capitalei, Mihai Bagas, a fost reținut
  • Moment de reculegere, ținut în Parlament în memoria lui Mircea Snegur. Grosu: Va rămâne în istorie ca președintele care a adus independența
  • Membrul CSM, Iulian Muntean, despre dosarul său: A fost fabricat la comandă, pentru a mă intimida
  • Explozie pe o navă din Marea Neagră, în apropiere de Sulina. MApN anchetează dacă explozia a fost cauzată de o mină marină