Știrinews.24.md
23 Februarie 2024, 15:17
148

Mircea Geoană: Intrarea R. Moldova în UE, un lucru foarte bun pentru România, pentru că un spaţiu agroindustrial comun e un element pozitiv

Mircea Geoană: Intrarea R. Moldova în UE, un lucru foarte bun pentru România, pentru că un spaţiu agroindustrial comun e un element pozitiv

Aderarea R. Moldova în Uniunea Europeană reprezintă un lucru foarte bun pentru România, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul conferinţei ”Agri Trade Summit 2024”, transmite News.RO.

Geoană a apreciat că ”integrarea europeană a Ucrainei va crea bulversare în domeniul agriculturii”, motiv pentru care ”România trebuie să fie pregătită ca interesele noastre agroindustriale să nu fie afectate”.

De asemenea, venirea Republicii Moldova către UE este un lucru foarte bun pentru România, pentru că un spaţiu agroindustrial comun, între cele două ţări atât de apropiate, reprezintă un element pozitiv pentru ambele”, a punctat Mircea Geoană.

Geoană consideră că în România, securitatea alimentară, securitatea energetică, securitate cibernetică trebuie gestionate la nivelul unui oficiu comun între Preşedinţie şi Guvern şi propune înfiinţarea unui oficiu de securitate economică.

Toate ţările din Europa şi din NATO au găsit o formula instituţională pentru a adresa coerent problema securităţii economice. Din experienţa mea instituţională în România, cred că securitatea alimentară,  securitatea energetică, securitatea cibernetică, securitatea lanţurilor de aprovizionare, accesul la tehnologii şi la rezerve strategice,  ar trebui gestionate de o manieră coerentă la nivelul  unui oficiu comun între preşedinţie şi guvern. Un oficiu de securitate economică”, a declarat Mircea Geoană.

El consideră că ”a lucra separat în CSAT şi guvern este nefuncţional”  şi a adăugat că ”securitatea ţării este indivizibilă şi zona executivă a ţării trebuie să lucreze împreună în acest domeniu”. 

În opinia sa, ”în România ar trebui să încetăm să mai vorbim despre agricultură şi să începem să vorbim despre agroindustrie”. 

Agroindustria face parte dintr-un proces mai larg de renaştere industrială a României şi a suveranităţii în domeniul agroalimentar şi al energiei. În toată Europa, în America, în Canada, în ţările din Europa şi din lumea dezvoltată se vorbeşte tot mai mult despre această nevoie de a modifica modelul industrial. Agricultura este un domeniu specific, dar agroindustria face parte din modelul industrial renăscut al României noastre”, a afirmat Mircea Geoană. 

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Voia să scoată 26 000 de euro din R. Moldova, fără să-i declare. O moldoveancă, prinsă la Aeroport
  • În atenția călătorilor! Cozi lungi la PTF Sculeni, ieșire din R. Moldova. Poliția de Frontieră vine cu recomandări
  • Vot FINAL: Producătorii de cereale vor beneficia de credite oferite de stat pentru lucrările din această primăvară
  • Raport audiat în Parlament: Numărul petițiilor depuse la Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, în creștere
  • Mihai Popșoi: R. Moldova contează pe sprijin în grăbirea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană
  • Peste 7.000 de profesori lipsesc în școlile din R. Moldova. Ministrul Educației explică care este cauza
  • Detenție pe viață pentru că și-a abuzat sexual fiicele vitrege de 8 și 10 ani
  • PSDE : „Ne adresăm către toate partidele proeuropene, să facem front comun”
  • Accidentul de la Măgdăcești // Șoferul camionului, reținut pentru 72 de ore
  • Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski la summit-ul de la Vilnius: „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina”