Știrinews.24.md
29 August 2022, 8:06
8096

Ministrul Educației: Oferim o indemnizație unică de 3 mii de lei pentru toate cadrele didactice

Statul oferă tuturor cadrelor didactice din Republica Moldova o indemnizație unică de 3 mii de lei, în calitate de suport pentru perioada rece a anului. Anunțul a fost făcut de ministrul educației, Anatolie Topală. Potrivit oficialului, în acest an sistemul de învățământ din Republica Moldova se confruntă cu un deficit de peste 2000 de cadre didactice, deficit care este acoperit prin implicarea persoanelor de vârstă pensionară. Anatolie Topală dă asigurări că statul caută oportunități pentru a majora considerabil salariile pedagogilor, însă spune că, deocamdată, acestea vor crește doar cu câteva sute de lei, notează IPN.

Ministrul Educației: Oferim o indemnizație unică de 3 mii de lei pentru toate cadrele didactice

Ministrul Educației spune că și în acest an sistemul de învățământ înregistrează un deficit acut de cadre didactice. Pentru ca procesul educațional să se desfășoare în regim obișnuit, statul mizează în continuare pe pedagogii ajunși la vârsta pensionării.

„Se atestă un deficit de peste 2000 de cadre didactice. Dar acest deficit se acoperă și prin intermediul absolvenților, care în acest an au fost repartizați în școli și avem peste 500 de absolvenți repartizați în școli. Iar celelalte locuri se acoperă prin cumulare de funcții sau prin implicarea profesorilor de vârstă pensionară, ca să se asigure procesul educațional. Noi vom veni cu programe de susținere a tinerilor ca să aleagă profesia de cadru didactic”, a spus ministrul Educației în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Ministrul Educației spune că Guvernul vine cu programe de suport pentru cei care aleg profesia de pedagog. Deși doar cu câteva sute de lei, în acest an profesorilor le sunt majorate lefurile, iar tinerii specialiști beneficiază și de o indemnizație de 120 de mii de lei, acordată în primii 3 ani de activitate.

„Vom indexa alocațiile care se dau unui tânăr specialist în primii trei ani, poate chiar vom extinde această perioadă. În prezent, în primii 3 ani de activitate, le sunt alocate 120 de mii de lei, câte 40 de mii de lei pe an. Muncim ca să ridicăm salariile profesorilor tineri, acum diferența dintre salariul unui profesor tânăr și al unui profesor cu experiență este mare și poate nu întotdeauna este justificată. Acum prin modificarea Legii bugetului venim cu majorări salariale, pentru cadrele didactice se va majora valoarea de referință cu 100 de lei, ceea ce presupune că salariul va crește cu câteva sute de lei. Va fi și o indemnizație unică pentru toate cadrele didactice în sprijin pentru perioada rece a anului în valoare de 3 mii de lei”, a mai spus Anatolie Topală.

Ministrul Educației a mai menționat că, deocamdată, nu există premise pentru trecerea procesului de studii în regim online. Anatolie Topală spune că chiar dacă Gazprom va sista complet livrările de gaze naturale, Republica Moldova va procura gaz din surse alternative, astfel încât procesul educațional să se desfășoare cu prezența fizică a elevilor în sălile de clasă.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Dosarul ”Bismobil Kitchen” // Mihail Șaran rămâne în arest preventiv pentru 20 de zile. Decizia Curții de Apel Chișinău
  • OMS menține nivelul maxim de alertă pentru COVID-19
  • FOTO: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a recepționat două ambulanțe din partea SUA
  • Planul de acțiuni pentru anul 2023 dintre ANRE a Republicii Moldova și ANRE din România a fost semnat
  • Olaf Scholz: Cu toate că va trimite tancuri, Germania nu este o parte beligerantă în Ucraina
  • Guvernul pregătește un nou ajutor umanitar pentru Ucraina, în valoare de peste 16,8 milioane de lei
  • Explicațiile lui Litvinenco, de ce a lipsit de la ședința de astăzi a CSP. Ministrul Justiției: Îmi pare rău pentru situația creată
  • Audiţiile live pentru selecţia naţională Eurovision vor avea loc astăzi, 28 ianuarie
  • Consiliul Uniunii Europene a prelungit pentru alte șase luni sancțiunile economice împotriva Federației Ruse
  • FOTO Mai pregătiți pentru misiunile subacvatice! Salvatorii IGSU au primit echipamente noi pentru scafandrieri