Știrinews.24.md
18 Martie 2023, 17:30
84

Ministrul Culturii: Nicio filă din colecțiile Bibliotecii Naționale nu va fi relocată, decât în condiții sigure

Ministrul Culturii: Nicio filă din colecțiile Bibliotecii Naționale nu va fi relocată, decât în condiții sigure

Nici una din colecțiile de carte din Biblioteca Națională nu va fi relocată, atâta timp cât noile condiții nu vor fi mai bune decât cele existente. Declarația aparține ministrului Culturii, Sergiu Prodan, în contextul în care deputații PAS au înaintat un proiect de lege pentru a oferi, cu titlu gratuit, blocul 2 al Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basararabiei. Clădirea a aparținut în trecut fostului Seminar Teologic. Pe seama acestui subiect s-a creat un adevărat scandal. 

Ministrul Culturii a scris într-o postare pe Facebook că, atât blocul central, cât și blocul nr.2, care urmează a fi cedat Mitropoliei, sunt cu grave probleme și nu mai corespund demult cerințelor și normelor. 

”Spațiile actuale de depozitare sunt supraîncărcate. Blocul central, prevăzut pentru 1 milion de cărți, găzduiește astăzi în jur de 2,5 milioane de volume. Sarcina pe metru pătrat depășește cu mult normele prevăzute, fapt care a dus la denaturarea planșeului și a produs fisuri pe perimetrul clădirii. Blocul 2 e într-o situație și mai proastă. Din cauza riscului de prăbușire a podelei, în unele spații de la etaj ale blocului 2, rafturile cu cărți sunt instalate doar pe perimetru de-a lungul pereților. Iar la parter, chiar sub aceste camere cu risc de prăbușire, se află renumita Colecție de Carte Veche și Rară”, a explicat ministrul Culturii. 

Dar chiar și în aceste condiții precare de păstrare a cărților, Sergiu Prodan a dat asigurări că nicio carte nu va fi relocată până când nu va fi identificat un alt spațiu sigur. De fapt, ministrul Culturii are o soluție a problemei legate de cedarea clădirii Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei, căreia i-a aparținut în trecut. 

”Soluția acestor probleme ar fi un depozitar nou și modern, utilat conform standardelor internaționale de păstrare a patrimoniului de carte. În condițiile financiare actuale, aceasta ar fi posibil doar cu suportul partenerilor externi. Ministerul Culturii depune tot efortul pentru a identifica resursele financiare necesare. Speculațiile legate de carte mutată prin subsoluri, sau alte locuri necorespunzătoare, nu au niciun temei. În legătură cu asta, repet, nicio filă din colecțiile Bibliotecii Naționale nu va fi relocată, decât în condiții sigure și mai bune comparativ cu cele actuale”, a explicat Sergiu Prodan. 

De aceea, opțiunea Ministerului Culturii sunt parteneriatele, care pot asigura și garanta reabilitarea si restaurarea integrală a monumentelor, respectând toate condițiile și normativele prevăzute de legislație. 

Anterior, Mitropolia Basarabiei a transmis că după ce va recâștiga blocul în care sunt depozitate cărți, va permite, nu-i va schimba destinația și că-i va permite Bibliotecii Naționale să-l folosească în continuare. 

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Prim-ministrul Marii Britanii a anunțat un nou sprijin pentru Moldova. Ar fi vorba despre 10,5 milioane de lire sterline
  • LIVE/ Briefing de presă susținut de ministrul Victor Parlicov privind deciziile adoptate de către CSE cu privire la sectorul energetic
  • Republica Moldova ar putea să achiziționeze gaz mai ieftin. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean
  • 33 pavilioane auto pentru pasageri vor fi construite pe drumurile publice naționale
  • Energocom va face noi achiziții de gaze din contul a 200 de milioane de euro. De unde vin banii și ce spune ministrul Energiei
  • Prioritățile dialogului cu Uniunea Europeană, discutate de prim-ministrul Dorin Recean cu directorul general pentru vecinătate și negocieri privind extinderea UE, Gert Jan Koopman
  • Lilian Chișca este noul președinte al Autorității Naționale de Integritate
  • Ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungariei, așteptat la Chișinău
  • „Nu vom tolera o altă agendă, decât cea a cetățeanului”; Dorin Recean, despre validarea mandatului Evgheniei Guțul
  • Ministrul de Interne al autoproclamatei „Republici Lugansk”, rănit într-o explozie în timp ce se afla la o frizerie