Știrinews.24.md
2 Decembrie 2023, 18:33
94

Ministerul Afacerilor Interne lansează o campanie de informare pentru siguranța rutieră

Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Cancelaria de Stat, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, UNICEF Moldova și PNUD Moldova, împreună cu alți parteneri din mediul privat și de stat, au lansat campania de informare „Drumuri sigure în Moldova 2023-2024, #MAI sigur în trafic”.

Scopul campaniei este focusat pe educația cetățenilor privind respectarea regulilor de circulație și prevenirea accidentelor rutiere din țară și pentru a salva vieți. 

Evenimentul de lansare a avut loc pe teritoriul parcării Universității Tehnice a Moldovei, unde, pe lângă public, au fost prezenți și oficialii de stat și reprezentanții partenerilor externi, care au reiterat angajamentul de a asigura prin efort comun, un mediu sigur pe drumurile din Republica Moldova, dar și de a responsabiliza participanții la traficul rutier. 

„Siguranța în trafic începe de la fiecare dintre noi, de la atitudinea prietenoasă și responsabilitatea asumată atunci când urcăm la volan. Această campanie de informare vine să aducă aminte șoferilor, dar și pietonilor că viața are prioritate și această prioritate poate fi menținută doar prin asumarea comună a unui comportament responsabil. Drumurile pot fi sigure în Republica Moldova dacă împreună vom respecta regulile de circulație și regulile bunului simț”, a subliniat Adrian Efros, Ministru al Afacerilor Interne. 

În cele 11 luni ale anului curent, s-au înregistrat 1 810 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 183 de persoane și-au pierdut viața, iar altele 2 077 s-au ales cu diferite traumatisme din cauza accidentelor rutiere. Totodată, de la începutul lunii noiembrie s-au înregistrat 141 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 14 persoane au decedat, iar altele 157 au fost traumatizate. Acest bilanț face necesară intervenția MAI și a comunității pentru prevenirea accidentelor rutiere și salvarea de vieți. 

Participând la eveniment, Reprezentanta de Țară UNICEF Moldova, Maha Damaj a subliniat că: „Visul echipei UNICEF este ca fiecare copil să trăiască și să prospere într-un mediu sănătos și sigur. Îmbunătățirea siguranței în trafic va contribui la dezvoltarea activităților fizice, călătoriilor active, independenței și bunăstării lor. Încurajăm autoritățile Republicii Moldova să reinventeze mobilitatea populației prin facilitarea și promovarea ciclismului, utilizarea transportului public și mersul pe jos. Asta înseamnă mai multe beneficii sociale, economice pentru toți copiii și familiile lor”.

În cadrul evenimentului au fost organizate mai multe activități pentru creșterea conștientizării populației în ceea ce ține de siguranța rutieră. Pentru a arăta cum au loc operațiunile de salvare, angajații instituțiilor subordonate MAI au simulat unele situații de risc și au demonstrat echipamentele utilizate în procesul de descarcerare. Totodată, vizitatorii au avut posibilitatea să vadă în acțiune simulatorul de accidente, dar și mai multe simulări ale accidentelor la viteze diferite. Toți copiii care au participat la eveniment au fost declarați cavaleri ai suguranței rutiere și au primit banderole reflectorizante pentru a fi văzuți în trafic cu ușurință.

Campania de informare „Drumuri sigure în Moldova 2023-2024, #MAI sigur în trafic” este o inițiativă care vine să informeze cetățenii Republicii Moldova și să responsabilizeze participanții la trafic, pentru a reduce numărul de accidente rutiere și a salva vieți. 

Printre partenerii Campaniei se mai numără Automobil Club din Moldova, cluburile DieselOk, Biker’s Respect, BMW Club Moldova, JeepTravel, DonorAuto.md, Poka2ski MD și Avante.

Pentru a contribui la îmbunătățirea situației pe drumurile Republicii Moldova, vă rugăm să completați chestionarele de mai jos. Răspunsurile voastre vor contribui la identificarea soluțiilor pentru siguranța în traficul rutier. Completarea chestionarelor va lua până la 5 minute, iar răspunsurile vor rămâne confidențiale.

Chestionar privind siguranța rutieră (pentru toți participanții la traficul rutier):

Chestionar privind siguranța rutieră (pentru pietoni):

Campanie de conștientizare Drumuri sigure în Moldova, 2023 – 2024 #MAI sigur în trafic

Datele generalizate la nivel național cu referire la „cauzele producerii accidentelor rutiere”, pentru 10 luni ale anului 2023, prezintă următoarele rezultate:

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere

Cauza producerii accidentului
Alte abateri comise de conducătorii auto
Neacordarea priorităţii autovehiculelor
Neacordarea priorităţii pietonilor
Neasigurarea la schimbarea benzii sau direcţiei de mers, viraj incorect
Nerespectarea distanţei dintre vehicule
Nerespectarea semnalelor semaforului
Stare de ebrietate alcoolică, adormire 
Stare de oboseală avansată, adormire 
Traversare neregulamentară de pietoni
Viteză neadecvată vizibilităţii, condiţiilor, situaţiei rutiere

Potrivit datelor statistice extrase, referindu-ne la mediul producerii accidentelor rutiere, proporționalitatea acestora este următoarea: 

Astfel, indicii generalizați, supuși analizei, ne arată că mediul urban este în topul producerii accidentelor rutiere, unde au fost înregistrate din numărul total de accidente produse pe teritoriul țării, sau 834 (a.p.923, -9,64%) accidente, în urma cărora 24 (a.p.23, +4,35) persoane au decedat, iar altele 917 (a.p.995, -7,84%) s-au ales cu diferite traumatisme.

în afara localității

Indici procentuali cu referire la „cauzele producerii accidentelor rutiere” în funcție de regiunea geografică  

% din nr.total% din nr.total
Neacordarea priorității pietonilor
Viteză neadecvată vizibilității
Stare de ebrietate alcoolică
Neacordarea priorității autovehicule
Traversare neregulamentară de către pietoni
Neasigurarea la schimbarea benzii sau direcției de mers

Urmare a analizei datelor supuse evidenței se atestă că, principalele cauze generatoare a accidentelor rutiere în mediul urban sunt:

 • „Neacordării priorității pietonilor”; 
 • „Viteză neadecvată vizibilităţii, condiţiilor, situaţiei rutiere”;
 • „Neacordarea priorității altor autovehicule”.

Referindu-ne la mediul rural stabilim că, au fost comise din numărul total de accidente produse pe teritoriul țării sau 361 (a.p.433, %) accidente, în urma cărora 38 (a.p.46, %) persoane au decedat, iar altele 396 (a.p.461, %) s-au ales cu diferite traumatisme.

Urmare a analizei datelor supuse evidenței se atestă că, principalele cauze generatoare a accidentelor rutiere în mediul rural sunt:

 •  „Viteză neadecvată vizibilității, condițiilor, situației rutiere”; 
 • „Stare de ebrietate alcoolică, adormire la volan ”;
 • „Conducere imprudentă ”.

Prin urmare, ca rezultat a analizei, au fost identificate următoarele raioane:

Toți acești indicatori arată necesitatea intervenției de urgență cu activități diversificate pentru conștientizarea publicului larg cu privire la pericolele pe care le întâlnim la tot pasul pe drumurile publice, din cauza încălcărilor multiple a regulilor de circulație. 

Pentru ca activitățile de conștientizare să poată avea loc la scară națională, pe cât mai multe canale de comunicare este necesară implicarea a cât mai multor actori instituționali, privați și din mediul social, presa în special, pentru a putea fi abordat un public cât mai larg prin mijloace atractive de atragerea atenției. 

MAI consideră că numai împreună putem să avem Drumuri sigure în Moldova! 

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
 • Un deţinut politic condamnat pentru „defăimarea” lui Lukaşenko a murit în pușcărie
 • Donație din partea SUA: Vămile din R. Moldova, dotate cu echipamente moderne pentru detectarea contrabandei
 • Andrei Spînu îl vede în spate pe fugarul Șor//De ce a fost anulată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport
 • După Danemarca, și Suedia anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 680 milioane de dolari
 • La Președinție sunt expuse fotografiile jurnaliștilor Viorica Tataru și Andrei Captarenco pentru a comemora doi ani de război în Ucraina
 • Maia Sandu, către mediul de afaceri: „Uniunea Europeană înseamnă oportunități nemaiîntâlnite pentru economie”
 • Începe testarea materialelor de examen pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal
 • Anulare! Andrei Spînu anunță o nouă licitație pentru spațiile comerciale de la Aeroport
 • Pregătiri pentru alegerile locale din 8 localități ale R. Moldova. CEC prezintă datele despre alegători
 • Ursula von der Leyen și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene