Știrinews.24.md
9 Aprilie 2024, 14:39
153

Martie este a zecea lună consecutivă în care recordul global de căldură a fost depăşit

Martie este a zecea lună consecutivă în care recordul global de căldură a fost depăşit

Record global de temperatură pentru luna martie, în acest an. În ultimele 12 luni, temperaturile medii înregistrate pe Pământ au fost cu 1,58 grade Celsius peste pragul perioadei preindustriale.

Informațiile au fost transmise de Serviciul Copernicus pentru Schimbările Climatice al Uniunii Europene, scrie Biziday.

Conform acestuia, temperatura medie din luna martie a fost de 14,14 grade Celsius, cu 0,10 grade peste recordul înregistrat în aceeași lună din 2016 și cu 0,73 grade peste temperaturile medii înregistrate în luna martie în perioada 1991-2020. Martie a fost, de asemenea, cu 1,68°C mai călduroasă decât o estimare a mediei temperaturilor din aceeași lună, în perioada preindustrială (1850-1900).

Experții de la Copernicus au avut în vedere măsurarea și compararea temperaturilor dintr-un ciclu de 12 luni care a luat sfârșit cu martie. În urma monitorizărilor au constatat că a fost înregistrată cea mai călduroasă perioadă de 12 luni din istorie. Din aprilie 2023 până în martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900 și cu 0,7 grade Celsius pentru perioada 1991-2020.

Temperaturi record au fost înregistrate și la nivelul mărilor și oceanelor. Acest lucru, avertizează experții, va determina albirea recifelor de corali, fiind așteptat cel mai grav eveniment de acest fel din istorie.

Temperaturile extreme generează și o serie de consecințe. Seceta din regiunea pădurii tropicale a provocat un număr record de incendii în Venezuela din ianuarie și până în martie anul acesta, iar în Africa de Sud a distrus recoltele, mii de oameni confruntându-se cu foametea.

La nivelul Europei, martie 2024, a înregistrat cantități mai mari de precipitații, peste medie în cea mai mare parte a Europei de Vest, furtunile provocând ploi abundente în Peninsula Iberică și sudul Franței. De asemenea, au fost înregistrate precipitații mai mari decât media și în regiunile Scandinaviei și nord-vestul Rusiei. Restul Europei a fost în general lipsită de precipitații.

Cercetătorii de la Copernicus au explicat că astfel de schimbări rapide la nivelul climei se produc din cauza emisiilor cu efect de seră, dar și a manifestării modelului climatic El Niño, care crește temperaturile de la nivelul Pacificului. Acesta din urmă a atins apogeul în decembrie-ianuarie și acum devine mai slab, ceea ce ar putea ajuta la întreruperea șirului de recorduri de temperatură spre sfârșitul anului.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Un fost ofițer din cadrul armatei germane, condamnat la închisoare: A transmis informații militare secrete Rusiei
  • 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”
  • Elicopterul care îl transporta pe premierul armean Nikol Pașinian a afectuat o aterizare de urgență
  • În centrul capitalei a apărut o murală care celebrează curajul și pasiunea olimpicilor
  • FOTO: A fost încheiată prima etapă a lucrărilor de restaurare și conservare a Circului, finanțată de Uniunea Europeană
  • Noi aberații de la Moscova: „Aderarea R.Moldova și Ucrainei la UE ar însemna extinderea NATO spre Est”
  • Un fost inginer cadastral din mun. Bălți, luat pe sus de ofițerii CNA
  • Mexic: Nouă oameni au murit și 50 au fost răniți, după ce o scenă s-a prăbuşit la un miting electoral
  • La un pas de nenorocire! Un bărbat din Cantemir, înecat cu alimente în timpul cinei, a fost resuscitat de medicii de la urgență
  • CSM a propus Maiei Sandu numirea în funcția de judecător la CSJ a primilor trei candidați care au promovat vettingul