Știrinews.24.md
21 Septembrie 2023, 16:24
181

Marina Tauber se vrea primar al municipiului Bălţi. A depus actele pentru a fi înregistrată în calitate de candidat independent

Marina Tauber se vrea primar al municipiului Bălţi. A depus actele pentru a fi înregistrată în calitate de candidat independent

Marina Tauber, deputat independent şi fost deputat al Partidului "ŞOR", care a fost scos în afara legii, se vrea primar al municipiului Bălţi. Tauber a depus actele la Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale din Bălţi, pentru a fi înregistrată în calitate de candidat independent. Se întâmplă chiar dacă, prin decizia Curţii Constituţionale, toate persoanele care au avut funcţie executivă sau electivă în Partidul "ŞOR" nu pot candida la alegeri timp de 5 ani. Şi Codul Electoral conţine această prevedere.

După ce a depus actele necesare la Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale din municipiul Bălţi, Marina Tauber a ieşit în faţa Primăriei oraşului, unde s-au adunat susţinătorii săi.

"Toţi noi putem candida la alegerile locale generale din 5 noiembrie în calitate de candidaţi independenţi. Asta pentru noi nu schimbă nimic, iar astăzi, indiferent de decizia Curţii, sunt mândră că am depus actele pentru a candida la funcţia de primar al municipiului Bălţi", a spus Tauber.

Solicitată pentru a comenta situaţia, şefa Direcţiei comunicare a Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu, a declarat pentru Publika TV că atât Marina Tauber, cât şi alţi candidaţi din partea Partidului "ŞOR, scos în afara legii, pot depune actele la organul electoral pentru a se înregistra. Doar că la baza deciziei de a-i înregistra sau nu oficial va sta hotărârea Curţii Constituţionale.

"Rămâne în vigoare prevederea din Codul electoral potrivit căreia nu pot fi alese persoanele care la data pronunţării hotărârii Curţii Constituţionale privind declararea neconstituţionalităţii unui partid politic, care au funcţia de membru al organului executiv sau electiv, pe o perioadă de cinci ani de la pronunţarea hotărîrii", a precizat Rodica Sîrbu.

Acelaşi răspuns l-am primit şi de la Ministerul Justiţiei.

Pe 19 septembrie, Curtea Constituţională a sistat examinarea constituționalității prevederilor privind interdicția participării la alegeri. Înalta Curte a constatat paritate de voturi la adoptarea hotărârii. Membrii Curţii Constituţionale au examinat din nou decizia din 11 iunie, prin care Partidul "ŞOR" a fost scos în afara legii, după ce au fost sesizaţi de reprezentanţii formaţiunii. Au fost două voturi pentru admiterea sesizării și alte două - pentru respingerea ei, a explicat președintele Curţii Constituţionale, Nicolae Roșca.

Partidul Politic Şor a fost declarat neconstituţional în data de 19 iunie de către magistraţii Curţii Constituţionale, ca urmare a sesizării Guvernului, în care se menționa că formațiunea ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse. Membrilor partidului le-a fost interzis să mai participe la alegeri pentru o perioadă între trei şi cinci ani. Este pentru prima dată când un partid politic a fost declarat ilegal în Republica Moldova.

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Strategia Maiei Sandu pentru securitate națională a R. Moldova, supusă consultărilor publice
  • Apel Public cu privire la eliberarea imediată și necondiționată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegal. Pleșcanov este prima persoană condamnată în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei
  • Se vrea în fruntea unui detașament care ar lupta în Ucraina, apoi în Moldova; Apatridul Kalinin, citat de PCCOCS
  • Franța va acorda R. Moldova un credit de 40 milioane de euro pentru fortificarea sectorului forestier
  • În satul Aluatu din Taraclia are loc turul doi al votării repetate pentru alegerea primarului
  • Ministerul Afacerilor Interne lansează o campanie de informare pentru siguranța rutieră
  • Banca Națională lansează un concurs de design pentru simbolul monedei naționale
  • Autoritățile alocă 300 mln. lei pentru compensarea prețurilor la energia termică, acordată consumatorilor vulnerabili
  • VIDEO// A omorât un bărbat pentru că refuza să achite taxa de protecție. Un moldovean, dat în căutare acum 19 ani, reținut în Rusia
  • Bugetul 2024, aprobat de Guvern; Indemnizația la naștere - majorată la 20.000 de lei; Recean: „Investim pentru copii