Știrinews.24.md
5 Iulie 2024, 18:22
37

Marea Britanie: Keir Starmer, numit oficial prim-ministru de către regele Charles

Marea Britanie: Keir Starmer, numit oficial prim-ministru de către regele Charles

Regele Charles al Marii Britanii i-a cerut liderului laburist Keir Starmer să formeze un nou guvern, după ce Partidul Laburist a câştigat detaşat alegerile legislative, a anunţat vineri Palatul Buckingham. În primul său discurs rostit din faţa Downing Street 10, reşedinţia premierilor britanici, noul şef al guvernului de la Londra a declarat că Marea Britanie trebuie să îşi redescopere identitatea şi să treacă printr-o resetare mai amplă.

Noul prim-ministru Keir Starmer a venit la Palatul Buckingham însoţit de soţia sa şi a fost primit în audienţă de regele Charles, aşa cum cere cutuma. Anterior, Rishi Sunak venit la Regele Charles pentru a-l informa că demisionează, scrie News.ro.

După ce a plecat de la Buckingham Palace, Keir Starmer a fost întâmpinat la Downing Street 10 de o mulţime mare de asistenţi şi susţinători care l-au aclamat după ce a acceptat oficial invitaţia regelui de a forma guvernul.

În cursul după-amiezii, toţi miniştrii de stat conservatori demisionari trebuie să-i returneze regelui sigiliile funcţiei, astfel încât acestea să poată fi predate cabinetului lui Starmer, care va fi prezentat probabil până în cursul serii, scrie The Guardian.

În primul său discurs din faţa reşedinţei premierilor britanici, Starmer a pledat pentru o politică echilibrată, pentru a repara încrederea distrusă a alegătorilor, promiţând să lupte în primul rând pentru a restabili încrederea în politică şi pentru a fi în folosul tuturor alegătorilor.

"Este cu siguranţă clar pentru toată lumea că ţara noastră are nevoie de o resetare mai amplă, de o redescoperire a ceea ce suntem, pentru că, indiferent cât de puternice sunt furtunile istoriei, unul dintre principalele puncte forte ale acestei naţiuni a fost întotdeauna capacitatea noastră de a naviga pe o cale către ape mai liniştite", a spus el. "Acest lucru depinde de politicieni, în special de cei care reprezintă stabilitatea şi moderaţia, aşa cum sunt eu. Guvernul meu va lupta în fiecare zi până când veţi fi din nou încrezători. De acum înainte, aveţi un guvern care nu este încărcat de doctrine, ci ghidat doar de hotărârea de a vă servi interesele. Ne-aţi dat un mandat clar şi îl vom folosi pentru a aduce schimbarea", a promis Keir Starmer.

"Cărămidă cu cărămidă vom reconstrui infrastructura oportunităţilor, şcolile şi colegiile de clasă mondială, locuinţele la preţuri accesibile care, ştiu, sunt ingredientele speranţei pentru oamenii muncii", a arătat Keir Starmer.

Întorcând politeţea arătată anterior de predecesorul său, Keir Starmer a început primul său discurs de prim-ministru prin a-i aduce un omagiu lui Rishi Sunak, menţionând "efortul suplimentar" cu care s-a confruntat ca "primul prim-ministru britanic de origine asiatică".

"Recunoaştem, de asemenea, dedicarea şi munca grea pe care le-a adus la conducerea sa", a adăugat Starmer.

În condiţiile în care Scoţia în special are ambiţii separatiste, Starmer a arătat că obiectivul lui este de a uni ţara. "Patru naţiuni care stau din nou împreună. Înfruntând, aşa cum am făcut-o atât de des în trecut, provocările unei lumi nesigure. Angajate într-o reconstrucţie calmă şi răbdătoare. Aşadar, cu respect şi umilinţă, vă invit pe toţi să vă alăturaţi acestui guvern de serviciu, în misiunea de reînnoire naţională. Munca noastră este urgentă şi o începem astăzi", a anunţat Starmer.

După primul său discurs ca premier, Keir Starmer a intrat în Downing Street, urmând ca detaliile numirilor din cabinetul său să fie făcute publice în cursul după-amiezii.

Keir Starmer este al şaptelea prim-ministru laburist şi a câştigat categoric alegerile de joi, partidului său revenindu-i 412 din cele 650 de locuri din Parlament, o victorie istorică ce vine după ce laburiştii pierduseră cele patru alegeri generale anterioare.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Alegeri în Marea Britanie: Fostul premier Liz Truss şi-a pierdut locul de parlamentar
  • Automobile și bărci cu motor donate Poliției de Frontieră de către Germania
  • Mark Rutte a fost desemnat oficial pentru funcția de secretar general al NATO
  • Julian Assange este liber şi a plecat din Marea Britanie, anunță WikiLeaks
  • A apărut un nou grup de mutații Covid, numit FLiRT. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici
  • SUA au ridicat interdicția privind livrările de arme către Batalionul Azov
  • Horoscop de la ChatGPT, 9 iunie 2024: Banii sunt în prim-plan pentru Tauri iar familia este în centrul atenției Capricornilor
  • Către anul 2025, 50% dintre serviciile prestate de ASP ar putea fi digitalizate
  • Mette Frederiksen, prim-ministra Danemarcei, a fost atacată pe o stradă din Copenhaga
  • Prim-ministra daneză, atacată și bătută în centrul orașului Copenhaga. Sandu: „Violența nu își are locul în societățile noastre”