Știrinews.24.md
17 Martie 2023, 12:03
56

Marcel Ciolacu salută adoptarea legii privind limba română: Votul din Parlamentul de la Chișinău este o revenire la normalitate

Marcel Ciolacu salută adoptarea legii privind limba română: Votul din Parlamentul de la Chișinău este o revenire la normalitate

Votul din Parlamentul de la Chișinău este un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în fața pericolului rusesc. Așa a comentat preşedintele Camerei Deputaţilor de peste Prut, Marcel Ciolacu, votul de ieri din Legislativul de la Chișinău, care face referire la proiectul privind introducerea sintagmei "limba română" în toate legile.

"Se scrie istorie la Chișinău! Limba română va redeveni limbă oficială în Republica Moldova. Votul din Parlamentul de la Chișinău este o revenire la normalitate, dar și un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în fața pericolului rusesc.

Îi felicit pe toți parlamentarii care au votat acest proiect de lege extrem de important! Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, voi fi la Chișinău și îmi doresc să sărbătorim cu toții această imensă victorie a românismului", a spus Marcel Ciolacu.

Amintim că Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege ce prevede ca sintagma "limba moldovenească" va fi înlocuită în toate legile, inclusiv în Constituţie cu "limba română". 57 de deputaţi PAS şi deputatul neafiliat Gaik Vartanean au susţinut proiectul.

Proiectul votat în Parlament mai prevede şi faptul că în Codul Muncii, dar şi în Hotărârile de Guvern, textul pentru sărbătoarea "Limba noastră" urmează a fi substituit cu textul "Limba română"Noile prevederi vor intra în vigoare în data publicării în Monitorul Oficial.

În 2013, Curtea Constituţională a stabilit că textul din Declaraţia de Independenţă, potrivit căruia limba română este limbă de stat a Republicii Moldova, prevalează asupra articolului 13 din Constituţie, care stipulează că limba de stat este limba moldovenească. Și în 2017 Înalta Curte a emis un aviz prin care magistrații au stabilit că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, făcând trimitere la hotărârea din 2013.

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Afacere cu permise auto la ASP. VIDEO cu momentul în care sunt transmise sume de bani reprezentantului ASP de la Chișinău
  • Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională modificarea „limbii moldovenești” în „limba română”
  • Charles Michel a ajuns la Chișinău. Președintele Consiliului European, întâmpinat la Președinție
  • Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate
  • Aeroportul Internațional Chișinău a trecut integral în gestiunea statului
  • Prețul gazelor naturale în Europa au crescut, din cauza îngrijorărilor privind grevele din Franța
  • O armă de foc, depistată în bagajul unui minor, la Aeroportul Chișinău
  • La Grădina Zoologică din Chișinău a fost amenajată o clasă pentru copii. Care este prețul unei lecții
  • Trafic sporit de camioane cu marfă în posturile vamale la frontiera cu România; Care este motivul
  • FOTO Un bărbat din Dondușeni a plecat de la spital și este de NEGĂSIT. Oamenii legii solicită ajutorul cetățenilor