Știrinews.24.md
17 Februarie 2024, 16:14
104

Mama lui Navalnîi a sosit la închisoarea din regiunea arctică, unde a murit liderul opoziţiei ruse

Mama lui Navalnîi a sosit la închisoarea din regiunea arctică, unde a murit liderul opoziţiei ruse

Mama principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a sosit sâmbătă la închisoarea din regiunea arctică unde fiul ei a murit subit vineri, informează Agerpres cu referire la EFE.

Potrivit Radio Liberty, Liudmila Navalnaia a zburat sâmbătă dimineaţă de la Moscova către oraşul Salekhard, din districtul autonom Iamalo-Neneţ. Ulterior, mama opozantului s-a deplasat cu maşina în oraşul Harp, unde se află închisoarea IK-3, în care fiul ei a fost transferat în decembrie anul trecut.

Liudmila Navalnaia, care a declarat că nu vrea să primească condoleanţe, se întâlnise cu fiul ei în acelaşi loc la 12 februarie.

"Era sănătos şi fericit că trăieşte", a scris vineri mama politicianului pe Facebook.

Mama opozantului rus era însoţită de avocatul lui Aleksei Navalnîi.

Echipa lui Navalnîi a anunţat cu o zi înainte că avocatul şi rudele opozantului rus urmau să se deplaseze sâmbătă la Harp pentru a identifica cadavrul, pentru a afla detalii despre circumstanţele morţii sale şi pentru a afla rezultatele autopsiei.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit subit vineri în închisoarea "Polar Wolf", potrivit serviciilor penitenciarelor ruse.

Opoziţia şi presa independentă rusă, precum şi ministerele de externe occidentale l-au acuzat la unison pe preşedintele rus Vladimir Putin că a ordonat asasinarea lui Navalnîi, inamicul numărul unu al Kremlinului timp de 15 ani.

Navalnîi, care ispăşea o pedeapsă de aproape 30 de ani de închisoare, a fost transferat într-o închisoare arctică în decembrie trecut, după ce a anunţat începerea unei campanii împotriva realegerii lui Putin la scrutinul prezidenţial din martie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat acuzaţiile aduse de Occident drept "inacceptabile" înainte ca rezultatele autopsiei să fie cunoscute.

Potrivit Reuters, purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîş, a confirmat sâmbătă moartea opozantului rus, citând o informare oficială înmânată mamei opozantului.

"Cerem ca trupul lui Aleksei Navalnîi să fie încredinţat imediat familiei sale", a declarat Iarmîş, care a scris pe X (fostul Twitter) că Navalnîi a murit vineri la ora locală 14:17 (09:17 GMT), potrivit informării oficiale primite de mama lui.

Potrivit Kirei Iarmîş, trupul său a fost dus la Salekhard, oraşul din apropierea complexului închisorii, de către anchetatori ruşi, care făceau o "anchetă".

''Putin l-a omorât'', a acuzat echipa lui Navalnîi, imediat după ce mama opozantului a primit certificatul de deces din mâinile funcţionarilor închisorii în care a murit.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • A murit celebrul creator de modă Roberto Cavalli
  • Mihai Popșoi: R. Moldova contează pe sprijin în grăbirea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană
  • Guvernul va aloca 1,3 mln. lei pentru reparația spațiului unde fac repetiții „Hecenii”
  • „Nu răspunde mama pentru mine”: Fiica deputatei Victoria Cazacu, vizată în dosarul mitei de la Aeroport, respinge acuzațiile
  • FOTO / Accident grav la Fălești: Trei bărbați au fost descarcerați de salvatori; Unul a murit
  • Agenția de Mediu a stabilit perioadele și zonele unde va fi interzis pescuitul în anul 2024
  • A murit cel mai bătrân om al planetei, la 114 ani. Bărbatul avea 11 copii și 41 de nepoți
  • O insulta și amenința cu răfuială fizică pe mama sa. Un bărbat, condamnat la ani grei de închisoare
  • Un angajat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, declarat persona non grata pe teritoriul Federației Ruse
  • Liderul organizaţiei criminale „Machena”, condamnat la 21 ani de închisoare: A comandat asasinarea unei autorități criminale rivale