Știrinews.24.md
26 Septembrie 2022, 12:11
2297

Maia Sandu: Există riscul de mobilizare a cetățenilor R. Moldova din raioanele de est ale țării. Despre sectorul energetic, șefa statului susține că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz

La Ședința Consiliului Suprem de Securitate de sâmbătă, 24 septembrie, instituțiile responsabile au raportat despre schimbările care pot surveni în regiune, și în special în Republica Moldova, în rezultatul anunțurilor făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei Federației Ruse și eventuala utilizare a armelor neconvenționale, anunță Maia Sandu.

Am discutat potențialele consecințe ale escaladării conflictului militar în Ucraina, inclusiv riscurile unor incidente nucleare.

Maia Sandu: Există riscul de mobilizare a cetățenilor R. Moldova din raioanele de est ale țării. Despre sectorul energetic, șefa statului susține că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz

Raportorii s-au referit la mai multe categorii de riscuri: creșterea fluxurilor de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea furnizării energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini pentru provocarea destabilizărilor.

Consiliul Suprem de Securitate a aprobat o serie de recomandări, inclusiv:

- creșterea vigilenței și actualizarea planurilor de acțiuni, corespunzător noilor riscuri;

- monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă;

- pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați;

- aprovizionarea cu resurse energetice alternative, în cazuri de urgență;

- verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare.

În prezent, riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context, s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situație de accident nuclear. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la acest subiect.

Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului.

Am solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Ministerul, alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere.

În ultimul timp, a crescut numărul de incidente în zona de securitate. Cetățenii sunt supuși unor controale, care nu sunt conforme standardelor misiunii de pacificare. Reprezentanții noștri în Comisia Unificată de Control solicită clarificări și lucrează să de-escaladeze situația.

Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri.

În sectorul energetic, nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Amintim că, din 1 octombrie, conform contractului, prețul de achiziție a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic.Autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului și în această iarnă, așa cum l-au avut în iarna trecută.

Pe fondul dificultăților și amenințărilor în creștere de ordin extern, observăm o consolidare a efortului grupărilor criminale care au delapidat țara în ultimii 30 de ani, în interiorul țării.

Statul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta pașnic. Dar instituțiile nu trebuie să admită provocări. Organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și săpedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare.

Așteptările cetățenilor sunt ca instituțiile de drept vor sancționa marii corupți și le vor confisca, nu doar le vor sechestra, averile. Aceste grupări criminale continuă să aibă acces la resursele financiare furate de la noi, cetățenii. Corupții întreprind totul - finanțări ilegale, coruperea judecătorilor și procurorilor -, pentru a slăbi statul și astfel a scăpa de pedeapsă.

Mai mult, observăm că unii infractori încearcă să devină actori geopolitici. Încearcă să manipuleze cu relațiile privilegiate cu Federația Rusă. În contextul escaladării războiului din Ucraina, se intensifică încercările de destabilizare a situației interne.

Grupurile susținute de infractori și alți actori externi au amplificat propaganda de război și știrile false despre război pe rețelele de socializare. Am recomandat instituțiilor statului adoptarea și aplicarea de sancțiuni mai dure pentru cei care justifică și promovează războiul, cei care îi cheamă pe agresori în Republica Moldova. De asemenea, sunt necesare sancțiuni mai dure pentru trădare de patrie și pentru promovarea separatismului.

În continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în țara noastră. Toți cei care prin acțiunile lor vor încerca să destabilizeze situația în țară, care incită la ură, la disensiuni interetnice, la război, la acțiuni revanșiste vor răspunde în fața legii, se arată în comunicat.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Salariul minim pe țară va fi majorat din 1 ianuarie 2023! Află despre ce sumă este vorba
  • Dosar de spălarea banilor: Au fost efectuate percheziții la 12 bănuiți din Moldova. Ce au găsit procurorii
  • Percheziții în România, R. Moldova și Suedia la o grupare internațională care spăla milioane de euro din fraude informatice
  • Zece școli din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament performant pentru studii aprofundate în domeniul IT
  • Banca Europeană de Investiții va oferi un împrumut adițional în valoare de 100 de milioane de euro pentru reparația drumurilor din R. Moldova
  • Maia Sandu la Washington: Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele noastre de drept
  • FOTO O automacara, cuprinsă de flăcără pe un drum din sudul țării! Trei autospeciale au intervenit la incendiu
  • Președintele Maia Sandu a primit Distincția Madeleine K. Albright pentru Democrație
  • Maia Sandu, la Conferința Internațională Anticorupție: Nu adăpostiți fugari; Inițiați investigații dacă vreți să ajutați RM
  • Criza energetică mobilizează autoritățile. Până în 2025 Moldova va avea două noi centrale termoelectrice