Știrinews.24.md
6 Decembrie 2022, 16:09
48

Mai poate Austria să spună DA intrării României în Schengen? Europarlamentar: „Mai sunt 36 de ore”

Mai poate Austria să spună DA intrării României în Schengen? Europarlamentar: „Mai sunt 36 de ore”

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat la Digi24, referitor la opoziția Austriei față de aderarea României la Schengen, că mai sunt 36 de ore de negocieri și că este încrezător că argumentele aduse și discuțiile care se vor mai purta vor schimba părerea Vienei. În opinia europarlamentarului, Austria are o problemă internă pe fond electoral, din cauza migranților.

„Nu am fost optimiști prea devreme. Consider că trebuie negociat până joi, la ora 10, ora Bruxelles-ului. Trebuie să folosim toate atuurile, în primul rând cel geopolitic în favoarea României. Să demontăm argumentele lor, așa cum au făcut-o cei din MAI, cu ministrul Bode, care au demonstrat că cei 75.000 de migranți (despre care Austria susține că au ajuns pe rute care includ România – n.r.) nu au trecut prin România și că țara noastră nu se află pe aceste rute. A părut că cei de la Viena ascultă, dar că argumentația noastră îi enervează. Trebuie să le explicăm țărilor partenere că e o criză care se provoacă la nivel european. România s-a comportat că un partener ireproșabil pentru țările NATO și europene. E o nedreptate care s-ar face României. A apărut această problema care e internă. Sunt alegeri în Austria Inferioară pe 23 ianuarie, de acolo de unde vine ministrul de Interne, iar partidul său este pe locul al treilea în sondaje. Aceasta este o altă chestiune care a dus la poziţionarea mai violentă a ministrului de Interne cu privire la migraţie.  Cancelarul și ministrul de interne austriac speră că prin mesaje de acest gen reușește să recupereze electoral. Dar, o problema internă nu poate influența construcția și coeziunea europeană. Niciun stat nu se poate comportă așa cu un stat partener. Sunt convins că argumentele noastre vor avea succes. Mai sunt 36 de ore că Austria să își schimbe părerea. E o chestiune strict politică în care sperăm că retorică internă electorală să nu fie mai puternică decât coeziunea europeană. România are toate atuurile necesare că să convingă", a declarat Rareș Bogdan, potrivit Digi24.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. El a făcut declarațiile la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana. Declarația vine la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne Gerhart Karner.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer.

Ministrul Bode a încercat să-l convingă pe omologul autriac de faptul că nu există un coridor de imigrație prin România, dar Karner a rămas pe poziții. Președintele Klaus Iohannis a declarat, tot marți, la Tirana, că România va negocia până în ultima clipă.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Austria expulzează patru diplomaţi ruşi; Reacția Moscovei
  • Serghei Lavrov: Occidentul a pus ochii pe Republica Moldova. Poate avea rolul „următoarei Ucraine”
  • VIDEO. Cinci tineri – prinși de poliție. Momentul în care sunt reținuți la o stație PECO din Chișinău
  • Expoziția „Fabricat în Moldova” își va deschide porțile pe 1 februarie. Sunt așteptați circa 350 de producători autohtoni și 7 delegații internaționale
  • Premier Energy deconecteză de la lumină obiective din dotrea „Apă-Canal Chișinău”. Vezi care sunt adresele
  • Zelenski, despre Putin: Este un nimeni! Nu sunt interesat de o întrevedere cu el
  • Facilități pentru moldovenii stabiliți în România, Austria, Suedia și Ungaria. „Șmecheria” pusă la cale de ASP
  • Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru Ucraina și Republica Moldova, la reuniunea G7
  • 6 REȚINUȚI și SUTE de MII de LEI, ridicați. Detalii privind PERCHEZIȚIILE în dosarele în care sunt vizate persoane publice din cadrul AIPA
  • Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. În Republica Moldova, sunt înregistrate anual peste 300 de cazuri noi de acest tip de cancer