Știrinews.24.md
12 Februarie 2024, 8:53
79

Locuitorii din Bubuieci și-au ales primarul. Candidatul PAS, Alexei Percemlî, a câștigat alegerile repetate

Locuitorii din Bubuieci și-au ales primarul. Candidatul PAS, Alexei Percemlî, a câștigat alegerile repetate

În urma votării repetate pentru alegerea primarului comunei Bubuieci din municipiul Chișinău, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Alexei Percemlî, a acumulat cel mai mare număr din sufragii. Pentru el au votat 891 de alegători din cei 1 748 care și-au exercitat dreptul la vot. Candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot, transmite IPN.

Comisia Electorală Centrale precizează că la alegerile de duminică a fost înregistrată o participare de 22,26% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale. În conformitate cu prevederile Codului Electoral, votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care participă la votare.

Potrivit datelor preliminare, Alexei Percemlî de la PAS a acumulat 891 de voturi, Igor Moraru din partea Partidului Liberal – 562 de voturi, Lilia Purteanu din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei – 112 voturi, Gheorghii Mocan din partea Partidului Comuniștilor – 83 de voturi, Alun Dodi din partea Partidului Schimbării – 55 de voturi, Victor Grinco din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova – 45 de voturi.

După turul II al alegerilor locale din toamna anului trecut, în comuna Bubuieci a învins cu 50,75% candidatul MAN, Leonid Umaneț. Votarea repetată a fost dispusă de CEC ca urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2023, menținută prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 22 decembrie 2023, prin care s-a stabilit caracterul ilegal al actului administrativ de înregistrare a domnului Leonid Umaneț în cursa electorală. Mișcarea Alternativa Națională a calificat decizia ca fiind un „dezmăț”.

Duminică, liderul MAN, primarul capitalei Ion Ceban, a declarat că alegerile din Bubuieci sunt ilegale.

Comisia Electorală Centrală, la comandă, a anulat rezultatele alegerilor din noiembrie 2023, a anulat mii de voturi doar pentru ca să ofere acest mandat candidatului PAS. Primarului ales din partea MAN, Leonid Umaneț, i s-a furat mandatul, chiar dacă a prezentat toate documentele solicitate de autorități, inclusiv diploma de studii. Este grav că este organizată votarea repetată, în timp ce în instanța de judecată încă se examinează contestațiile față de deciziile ilegale ale CEC, inclusiv o excepție de neconstituționalitate la Curtea Constituțională”, a mai spus Ion Ceban.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Pregătiri pentru alegerile locale din 8 localități ale R. Moldova. CEC prezintă datele despre alegători
  • VIDEO // Iulia Navalnia anunță că va continua lupta lui Alexei Navalnîi ei pentru o Rusie liberă. „Vladimir Putin mi-a ucis soțul”
  • CEC: Începe perioada electorală pentru alegerile locale noi și parțiale care urmează să aibă loc la 19 mai
  • În această seară va fi ales interpretul care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2024
  • Maia Sandu, despre moartea lui Alexei Navalnîi: O reamintire clară a asupririi îngrozitoare a disidenților de către regimul de la Kremlin
  • Un fost colaborator al structurilor de forță ale separatiștilor transnistreni, reținut pentru organizarea migrației ilegale din Ucraina
  • Demisii și numiri la Guvern. MAIA și MAE s-au ales cu noi secretari de stat
  • Crește numărul cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. 390 de persoane au fost spitalizate
  • Alegeri repetate la Bubuieci // Peste o mie de alegători au votat până la ora 15:00
  • Rusia a încheiat înregistrarea candidaților la alegerile prezidențiale; Singurul opozant al lui Putin, scos de pe liste