Știrinews.24.md
11 Mai 2023, 10:25
86

LIVE: Curtea Constituțională continuă examinarea sesizării Guvernului privind verificarea legalității Partidului Șor

LIVE: Curtea Constituțională continuă examinarea sesizării Guvernului privind verificarea legalității Partidului Șor

La Curtea Constituțională continuă ședința privind examinarea sesizării Guvernului care a cerut verificarea constituționalității Partidului Șor.

În cadrul ședinței de ieri, apărătorii Partidului Șor au cerut recuzarea președintelui Înaltei Curți, Nicolae Roșca. Avocații lui Șor l-au învinuit pe Roșca că ar fi apropiat de actuala guvernare. Demersul le-a fost respins.

Tot ieri, apărătorii Partidului Șor au cerut ieri audierea martorilor în acest caz. Este vorba despre mai mulți deputați PAS, printre care Olesea Stamati și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Reprezentanții formațiunii au mai cerut audierea premierului Dorin Recean, a președintelui Maia Sandu, dar și a deputaților Partidului Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova. Totodată, apărătorii Partidului Șor au solicitat efectuarea unei expertize judiciare independente internaționale care să arate dacă formațiunea a îndemnat la violențe.

Avocații care reprezintă Guvernul au considerat însă că aceste cereri sunt neargumentate și că se urmărește scopul de a tergiversa examinarea cauzei. În final, după ultima rundă de deliberări, plenul Curții a respins mai multe demersuri, iar soluționarea celorlalte solicitări depuse de avocații Partidului Șor a fost amânată.

Verificarea constituționalității formațiunii politice, care ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept, a fost inițiată în toamnă de Guvern, care a aprobat un proiect de hotărâre.

La solicitarea Chișinăului, Comisia de la Veneția s-a expus, pe 19 decembrie trecut, cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor. „Statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive”, a specificat Comisia de la Veneția.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Lista studenților-doctoranzi care au câștigat Bursa de excelență a Guvernului și Bursa pe domenii științifice în anul 2024
  • SFS atenționează: Astăzi expiră termenul de prezentare a declarației privind impozitul pe venit de către întreprinzători
  • LIVE // Ședința plenară a Parlamentului din 21 martie. Pilotarea votului prin corespondență, pe ordinea de zi
  • Rapoartele privind evaluarea candidaților la CSJ, Adrian Cerbu și Diana Stănilă, au fost transmise la CSM pentru examinare
  • Rosian Vasiloi, pus sub învinuire în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Internațional Chișinău
  • Continuă exodul de la Mitropolia lui Putin. Biserica din satul Răuțel a trecut la Mitropolia Basarabiei
  • LIVE // Ședința plenară a Parlamentului din 14 martie. Guvernul, chemat la raport în plen
  • Parlamentul European a adoptat legea europeană privind libertatea media; Ce prevede actul normativ
  • Decizia Guvernului: Pensiile vor fi indexate la 1 aprilie cu 6%
  • Un grup de lucru va definitiva proiectul privind instituirea sistemului judecătoresc anticorupție, propus de Maia Sandu