Știrinews.24.md
29 Martie 2023, 18:51
73

La București, premierii României și Poloniei își exprimă speranța că negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova vor începe în acest an

La București, premierii României și Poloniei își exprimă speranța că negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova vor începe în acest an

În declarație se arată că România și Polonia sprijină cu ”tărie suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional”, scrie Calea Europeană.

”Cu excepția Ucrainei, Republica Moldova este țara cel mai afectată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Respingem ferm retorica amenințătoare neacceptabilă a Rusiei împotriva statului suveran Republica Moldova. Rusia trebuie să pună capăt acțiunilor și declarațiilor sale provocatoare, răspândirii de informații false și incorecte, afirmațiilor neîntemeiate și încercărilor de a continua destabilizarea securității și stabilității Republicii Moldova și a regiunii”, este explicat în declarație.

Cele două țări UE ”rămân angajate să continue sprijinul pentru eforturile consistente întreprinse atât de Ucraina, cât și de Republica Moldova, în calitate de state candidate, pe calea către integrarea europeană”.

”Ne exprimăm speranța cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE cu cele două țări în acest an și ne vom continua demersurile în această privință. Salutând aspirațiile Ucrainei de aderare la NATO, sprijinim transmiterea, la Summit-ul NATO de la Vilnius, a unui semnal politic puternic cu privire la relațiile politice și cooperarea practică NATO-Ucraina. Continuăm să sprijinim deciziile adoptate la Summit-ul de la București în ceea ce privește aspirațiile Georgiei la NATO și să promovăm Politica Ușilor Deschise. Sprijinim aspirațiile europene ale Georgiei și încurajăm autoritățile georgiene să continue eforturile de reformă necesare pentru obținerea statutului de candidat la UE”, mai afirmă cei doi premieri.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Mihai Popșoi s-a întâlnit cu co-președinții grupului de prietenie pentru Moldova din cadrul Congresului SUA
  • Astăzi începe campania electorală pentru concurenții înregistrați la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai
  • Chișinăul se află pe lista finaliștilor opentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027
  • Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și în Spania vor fi recunoscute reciproc. Adrian Efros: „Peste 18 000 de cetățeni din diaspora vor benefcia de acord”
  • Dorin Recean, întrevedere cu președintele Comitetului Economic și Social European: „Moldova este ancorată ireversibil pe calea europeană”
  • Peste 2 milioane de euro către 3 licee din R. Moldova, pentru eficiență energetică, manuale de română și incluziunea copiilor defavorizați
  • USM va găzdui conferința științifică „România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”
  • Moldova a obținut o medalie de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete
  • Raport CSAT: Spionajul rus a urmărit infiltrarea printre refugiații ucraineni în România; Ce spune despre R. Moldova
  • Maia Sandu, după decizia CCM: Uniți pentru Moldova Europeană, vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun