Știrinews.24.md
21 Martie 2024, 14:45
160

Klaus Iohannis: Republica Moldova se confruntă cu amenințări hibride fără precedent și este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina

Klaus Iohannis: Republica Moldova se confruntă cu amenințări hibride fără precedent și este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina

Klaus Iohannis a atenționat într-o declarație de presă că „Republica Moldova este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina”.

În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii, președintele României a declarat că va susține adoptarea cât mai curând a cadrelor de negociere cu Ucraina și Republica Moldova și organizarea primelor conferințe interguvernamentale politice cu ambele state.

„Problemele se acumulează foarte mult în Moldova. Voi evidenția faptul că Republica Moldova traversează o perioadă preelectorală complexă și se confruntă cu amenințări hibride, chiar fără precedent, și este esențial să o sprijinim. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european. În tot acest tablou complex, voi insista asupra importanței Mării Negre, zonă cu valențe multiple, după cum știm, atât pentru securitatea în sine a Europei, cât și pentru securitatea alimentară, chiar la nivel global. În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii, voi susține adoptarea cât mai curând a cadrelor de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, precum și organizarea primelor conferințe interguvernamentale politice cu ambele state”, a declarat Klaus Iohannis.

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se reunesc pentru două zile, la Bruxelles pentru a discuta ajutorul militar acordat Kievului. 

În cadrul summitului ar urma să fie adoptat cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la spațiul comunitar. Comisia Europeană va prezenta liderilor statelor membre raportul privind evoluția reformelor din Ucraina și Republica Moldova și, ca urmare a unei evaluări pozitive, va propune adoptarea cadrului de negociere cu cele două state, astfel încât până în vară să poată avea loc primele conferințe interguvernamentale.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Confruntarea Iran-Israel // R.Moldova condamnă atacul fără precedent asupra statului evreu: „Escaladarea trebuie evitată”
  • Voia să scoată 26 000 de euro din R. Moldova, fără să-i declare. O moldoveancă, prinsă la Aeroport
  • În atenția călătorilor! Cozi lungi la PTF Sculeni, ieșire din R. Moldova. Poliția de Frontieră vine cu recomandări
  • 58 de moldoveni, sancționați de autorități după ce au dat foc vegetației uscate și deșeurilor menajere
  • Vot FINAL: Producătorii de cereale vor beneficia de credite oferite de stat pentru lucrările din această primăvară
  • Contrabandă cu 180 000 de dolari din Ucraina // Organizatorul schemei a fost reținut
  • Mihai Popșoi: R. Moldova contează pe sprijin în grăbirea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană
  • Peste 7.000 de profesori lipsesc în școlile din R. Moldova. Ministrul Educației explică care este cauza
  • Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski la summit-ul de la Vilnius: „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina”
  • Participarea R. Moldova în Programul EaSI, discutată de Maia Sandu cu directorul OIM și Comisarul european pentru locuri de muncă