Știrinews.24.md
17 Septembrie 2023, 15:20
77

Jurnalist cu ”nuanțe” de ofițer GRU. The Insider: Cine este, de fapt, șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov

Jurnalist cu ”nuanțe” de ofițer GRU. The Insider: Cine este, de fapt, șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov

”Jurnalistul” rus Vitali Denisov, șeful Sputnik Moldova expulzat săptămâna trecută de autoritățile de la Chișinău pentru implicarea în treburile interne ale R. Moldova, ar fi, de fapt, ofițer de carieră al Centrului Special de Servicii al unității militare 72, care, în interesul Directoratului principal de spionaj al Rusiei (GRU), se ocupă de propagandă și dezinformare peste hotarele Rusiei. Informația a fost publicată de publicația The Insider.

Vitali Denisov s-a născut în 1967 în regiunea ucraineană Transcarpatia și, după absolvirea școlii, a fost admis la Academia Superioară Militară-Politică din Lvov, unde erau pregătiți consultanți politnici (politruci) și jurnaliști militari.

Îmi amintesc foarte clar cursurile epuizante despre cum să prezentăm invazia noastră în Afganistan. Ne-au învățat să scriem astfel încât să nu vorbim despre pierderile noastre umane și pierderile de tehnică, ne-au spus mereu că americanii doreau să plaseze rachetele lor în Afganistan. Atunci, asta era numită furnizarea de ajutor internațional poporului afgan prietenos. Desigur, ne-au învățat și bazele conspirației și colectarea de informații de natură militară”, a declarat un fost student al Academiei Militare-Politice din Lvov, Serghei Petrenko, pentru The Insider. 

În 1992, Denisov a refuzat să depună jurământul față de Ucraina și, împreună cu alți colegi de la Academia Militară-Politică din Lvov, s-a mutat la Moscova. A fost cazat în apropiere de sediul GRU, în căminul ofițerilor de pe strada Horoșevskoe, nr. 38. Conform bazei de date fiscale, a fost înregistrat ca angajat al principalei publicații a Ministerului Apărării, ziarul "Krasnaia Zvezda".

Acolo, Denisov a scris, în principal, despre activitățile VDV (Forțele Aeropurtate Ruse). În paralel, jurnalistul militar a publicat articole în "Parlamentskaia Gazeta", ziarul VDV "Viteaz-Bratișka", "Agenția de Stiri Militare" ("Interfax"), "Curierul Militar-Industrial" și "Tribuna în Străinătate". "Tribuna" ar fi servit drept "umbrelă" pentru mulți angajați GRU care spionau în străinătate și le acorda legitimații de presă, a informat o sursă apropiată serviciilor secrete rusești pentru The Insider.

Ulterio, urmele lui Denisov s-au pierd... Se știe doar că în 2005 i s-a acordat un apartament de serviciu de către Ministerul Apărării pe strada Admiral Lazarev și încă un certificat de ofițer. În 2013, Denisov a apărut la Biroul Principal de Investigare al Regiunii Moscova. Cu toate acestea, nu este clar în ce calitate, deoarece nu avea educație juridică.

Osetia de Sud, Azerbaidjan, R. Moldova

O sursă din Ministerul Apărării a informat The Insider că Denisov a trecut de la Comitetul de Investigații la Centrul Special de Servicii al unității militare 72. Acest centru colectează și analizează informații din oficiile externe ale GRU și se ocupă de propagandă și dezinformare. De asemenea, el supraveghează mai multe organizații-umbrelă finanțate prin granturi guvernamentale și orientate către audiența de limbă rusă. Printre acestea se numără "InfoRos", Institutul pentru Rusia de peste hotare, "Secolul Rus" și "Rusia Unită". În iulie 2020, mass-media occidentală a scris că ofițerii Centrului au difuzat informații false pentru audiența de limbă engleză despre coronavirus.

În 2016, colonelului Denisov i s-a acordat titlul de colonel VDV, iar în 2019 a fost numit redactor-șef al Sputnik în Osetia de Sud. Aici a fost implicat într-un scandal major când a afirmat că cineva a încercat să-l otrăvească cu gaz, chiar a postat fotografii cu conducte metalice deteriorate. Cu toate acestea, o anchetă efectuată cu implicarea KGB-ului din Osetia de Sud a arătat că conducta era veche și uzată.

Din Țhinvali, Denisov s-a mutat la Baku și a preluat conducerea Sputnik. Dar nici acolo nu s-a lăsat fără scandal: angajații locali ai biroului de corespondență au demisionat în semn de protest față de modul în care Denisov conducea. În presa azeră, el a fost numit oficial ofițer al serviciului de informații militare ruse.

În 2022, colonelul Denisov a fost trimis la Chișinău pentru a strânge informații și pentru a promova agendele pro-Kremlin, dar, după invazia trupelor rusești în Ucraina, site-urile web și transmisiile Sputnik locale au fost blocate.

Din R. Moldova, Vitali Denisov a fost expulzat pe 13 septembrie 2023, fiind declarat persoană indezirabilă pentru o perioadă de 10 ani, pe motiv că s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, punând în pericol securitatea informațională a țării.

Deschide și: FOTO // Șeful „Sputnik Moldova”, declarat indezirabil în R.Moldova pe un termen de 10 ani

Detalii despre expulzarea șefului „Sputnik Moldova” // Motivul pentru care Denisov a fost obligat să părăsească R. Moldova

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Vila luxoasă din Elveția care aparține lui Plahotniuc, înghețată. Șeful PA, Veronica Dragalin prezintă noi detalii
  • Roaming mai accesibil pentru cetățenii care călătoresc între UE și R. Moldova: Au fost stabilite plafoanele de preț
  • Unei jurnaliste de la Chișinău i s-a interzis intrarea în regiunea transnistreană. Reacția Biroului politici de reintegrare
  • Corina Crețu: Odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, R. Moldova va avea dreptul la fonduri de preaderare
  • VIDEO: Un lot mare de materiale electorale fără acte, depistat de poliție; Este vorba de un alt satelit al fostului PP Șor
  • DECIS! Starea de urgență în Moldova, prelungită cu 60 de zile
  • FOTO O copilă din Ștefan Vodă, dispărută în luna august, este de negăsit! Poliția cere ajutorul cetățenilor
  • Iohannis dă asigurări, de la tribuna AG ONU, că România va continua să susțină R. Moldova: Nu vom abandona partenerii cei mai vulnerabili
  • FOTO: Un adolescent din Israel a încercat să treacă frontiera Republicii Moldova cu un pistol pneumatic și muniții
  • Pregătiri pentru combaterea gripei // R. Moldova a recepționat un lot de 200 mii de doze de vaccin