Știrinews.24.md
3 Aprilie 2024, 9:51
64

Jens Stoltenberg a propus un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro

Jens Stoltenberg a propus un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari), pe cinci ani, care ar conferi alianţei occidentale un rol mai direct în acordarea de sprijin Kievului, au declarat marţi cinci diplomaţi citaţi de Reuters, transmite News.ro.

Conform planului, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la o coaliţie ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein - un pas menit în parte să protejeze, în perspectiva unei posibile reduceri a sprijinului american, dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au declarat diplomaţii.

Este de aşteptat ca propunerea să fie discutată în cadrul reuniunii de două zile a miniştrilor de externe din cadrul NATO, miercuri şi joi, cu scopul de a finaliza la timp un pachet de măsuri pentru summitul NATO de la Washington din iulie.

Până în prezent, NATO ca organizaţie s-a limitat la ajutoare neletale pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanşa o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Majoritatea membrilor săi furnizează arme Ucrainei pe bază bilaterală.

Dar diplomaţii au declarat că există o opinie tot mai răspândită în cadrul NATO potrivit căreia a venit momentul de a pune ajutorul militar acordat Ucrainei pe o bază mai sustenabilă, pe termen lung, iar alianţa occidentală este cel mai bine plasată pentru a prelua o mare parte din acest rol.

De asemenea, unii au spus că ameninţările liderului rus Vladimir Putin, potrivit cărora va considera că diverse măsuri luate de NATO sunt escalatorii, nu au dus de fapt la acţiuni de retorsiune împotriva aliaţilor.

MISIUNE NATO PENTRU UCRAINA?

Ca parte a planului, NATO ar urma să creeze o Misiune NATO pentru Ucraina, deşi nu este încă clar dacă misiunea va opera în interiorul ţării, au declarat diplomaţii. Unele ţări au fost prudente chiar şi în privinţa denumirii operaţiunii ca „misiune”.

Secretarul general al NATO a declarat că planul este destinat în parte „pentru a proteja împotriva vântului unor schimbări politice” în cazul oricărui membru NATO, dar Trump este pe primul loc în mintea multora, a declarat un diplomat NATO de rang înalt.

NATO a refuzat să comenteze în detaliu propunerile lui Stoltenberg, dar un oficial NATO a declarat că miniştrii de externe vor „discuta cel mai bun mod de a organiza sprijinul NATO pentru Ucraina, pentru a-l face mai puternic, mai previzibil şi mai durabil”.

Nu vor fi luate decizii finale la reuniunile ministeriale din aprilie, iar discuţiile vor continua pe măsură ce ne apropiem de summitul de la Washington din iulie”, a declarat oficialul, care a refuzat să fie numit.

Diplomaţii au avertizat că discuţiile pe marginea propunerii se află într-un stadiu incipient şi nu este clar dacă suma totală de 100 de miliarde de euro va fi acceptată şi nici cum va fi finanţată. Toate deciziile NATO necesită un consens între cei 32 de membri ai alianţei.

Merge într-o oarecare măsură să protejeze, în cazul lui Trump. Dar este imposibil să creezi ceva rezistent la Trump. Un fond de 100 de miliarde pare foarte optimist, ştiind cât de dificil a fost să se ajungă la un acord asupra unei sume mai mici la nivelul UE”, a declarat un alt diplomat. 

Aliaţii NATO continuă să fie alături de Ucraina, fie prin intermediul propriei asistenţe bilaterale de securitate, fie prin intermediul pachetului global de asistenţă al NATO, sau CAP, aşa cum îl numim noi aici.  Alianţa este hotărâtă să vadă Ucraina ieşind victorioasă şi suntem alături de membrii UDCG, sau Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei (grupul Ramstein - n.r.), căutând în permanenţă modalităţi de a le oferi prietenilor noştri din Ucraina ceea ce au nevoie pe câmpul de luptă”, a comentat marţi, într-un briefing de presă, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Voia să scoată 26 000 de euro din R. Moldova, fără să-i declare. O moldoveancă, prinsă la Aeroport
  • Vot FINAL: Producătorii de cereale vor beneficia de credite oferite de stat pentru lucrările din această primăvară
  • Raport audiat în Parlament: Numărul petițiilor depuse la Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, în creștere
  • Contrabandă cu 180 000 de dolari din Ucraina // Organizatorul schemei a fost reținut
  • Detenție pe viață pentru că și-a abuzat sexual fiicele vitrege de 8 și 10 ani
  • Accidentul de la Măgdăcești // Șoferul camionului, reținut pentru 72 de ore
  • Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski la summit-ul de la Vilnius: „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina”
  • UE și Organizația Internațională a Muncii oferă un suport de 2 mil. de euro pentru reformarea pieței muncii din RM
  • Parlamentul a aprobat raportul de activitate al CA pentru anul 2023
  • Participarea R. Moldova în Programul EaSI, discutată de Maia Sandu cu directorul OIM și Comisarul european pentru locuri de muncă