Știrinews.24.md
11 Aprilie 2024, 17:35
82

Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski la summit-ul de la Vilnius: „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina”

Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski la summit-ul de la Vilnius: „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Vilnius, în marja Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări. „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante”, a scris șeful statului pe X (fostă Twitter), scrie Digi24.RO.

„Discuție de fond cu președintele Zelenski în Vilnius, în marja summitului Iniţiativei celor Trei Mări. Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante, precum și hotărârea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă și securitatea energetică”, a scris Iohannis pe X (fostă Twitter), după întâlnirea cu Zelenski.

Cea de-a IX-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) are loc, joi, la Vilnius. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la reuniunea I3M şeful statului va pleda pentru eficientizarea în continuare a Iniţiativei şi obţinerea de rezultate concrete, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea conectivităţii strategice regionale pe axa Nord - Sud.

De asemenea, şeful statului român va evidenţia relevanţa în creştere a I3M şi potenţialul său valoros, inclusiv în contextul în care tot mai multe state din regiune şi la nivel global îşi manifestă interesul pentru implicarea în această platformă. Iohannis va aborda, totodată, perspectiva stimulării conectivităţii cu Ucraina şi Republica Moldova, ambele fiind state participante asociate ale Iniţiativei, ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la Bucureşti.

Totodată, el va sublinia că întărirea rezilienţei regiunii, în ansamblul său, este o necesitate vitală în contextul geopolitic actual. În acest sens, Klaus Iohannis va evidenţia, în special, valoarea adăugată a proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăţi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele va reitera faptul că ţara noastră va continua să urmărească consolidarea Iniţiativei şi a instrumentelor de care aceasta dispune, inclusiv Fondul de Investiţii şi Fondul de Inovare, în deplină sinergie cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum şi în direcţia consolidării parteneriatului transatlantic.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO: Nistrul, secat în zona orașului Hotin din Ucraina; Ministerul Mediul: „R. Moldova nu va fi afectată”
  • Reacția Moscovei după apelul șefului NATO ca aliații să lase Ucraina să atace ţinte din Rusia cu armament din Occident
  • Chișinău // Un medic condamnat pentru malpraxis, eliberat din sala de judecată
  • 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”
  • Luptătoarea Irina Rîngaci a devenit campioană europeană pentru a treia oară
  • Hecenii „au rupt” scena talentelor din România, în cea de-a doua semifinală: Ansamblul s-a calificat în marea finală și va lupta pentru premiul de 120 mii euro
  • Mai multe șanse de viață pentru pacienții gravi. O nouă secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Clinic Republican
  • Persoanele fizice pot solicita restituirea sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus pentru anul 2023
  • Cerințe noi pentru conducerea tractoarelor. MAIA vine cu precizări
  • Român arestat pentru trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la București imagini cu obiective militare NATO