Știrinews.24.md
20 Noiembrie 2022, 18:08
89

Începe Cupa Mondială de fotbal din Qatar

Începe Cupa Mondială de fotbal din Qatar

Cupa Mondială de fotbal din Qatar, prima care va avea loc în Orientul Mijlociu, va debuta cu meciul dintre reprezentativa ţării gazdă şi Ecuador, programat duminică, de la ora 18:00 (ora României), pe Al Bayt Stadium din Al Khor, în Grupa A, scrie Agerpres.

De la desemnarea, la finele lui 2010, pentru organizarea acestui eveniment planetar, obţinut spre surprinderea generală în defavoarea Statelor Unite, Qatarul a fost ţinta constantă a numeroase critici privind acuzaţii de corupţie, condiţiile de muncă inumane pentru migranţi, respectarea drepturilor femeilor şi comunităţii LGBTQ+, precum şi impactul asupra mediului.

Dar aceste acuzaţii au fost respinse categoric de autorităţi, care au subliniat că au reformat legile privitoare la muncă, precum şi de organizatorii Cupei Mondiale, care au asigurat că membrii comunităţii LGBTQ+ vor fi găzduiţi fără discriminare, în ciuda legilor care incriminează relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex în această ţară.

Turneul final din Qatar va fi ultimul pentru două nume de legendă, Lionel Messi (35 ani) şi Cristiano Ronaldo (37 ani). Vor rata această ediţie a Cupei Mondiale jucători de top precum Erling Haaland, Gianluigi Donnarumma, Mohammed Salah, deoarece Norvegia, campioana europeană Italia şi Egiptul nu s-a calificat, în timp ce francezii Paul Pogba, Ngolo Kante, Karim Benzema şi senegalezul Sadio Mane s-au accidentat, iar spaniolii Sergio Ramos şi Thiago Alcantara au fost lăsaţi acasă.

Brazilia, echipa cu cele mai multe titluri mondiale (cinci) şi una dintre favorite la câştigarea trofeului, este ultima care a sosit în Qatar, chiar sâmbătă.

Turneul final din Qatar, cu 32 de echipe, va avea 64 de meciuri, care vor fi găzduite de 8 stadioane, urmând să se încheie pe 18 decembrie, cu finala de pe Lusail Stadium. Acest turneu final va fi ultimul cu 32 de echipe participante; din 2026, vor participa 48 de ţări la CM găzduită împreună de SUA, Mexic şi Canada.

Mascota oficială a turneului a fost dezvăluită la 1 aprilie 2022, în timpul extragerii fazei grupelor. Numele său este La'eeb, un cuvânt arab ce înseamnă "jucător super talentat". "La'eeb va fi recunoscut pentru spiritul lui tânăr. Împarte bucurie şi încredere peste tot pe unde merge. La'eeb vine dintr-o lume paralelă, unde trăiesc mascotele turneului. Este o lume în care ideile şi creativitatea formează personajele care trăiesc în mintea fiecăruia", a explicat FIFA pe site-ul oficial.

Mingea oficială a turneului final, "Al Rihla" ("călătorie", în limba arabă), realizată de Adidas, a fost prezentată la 30 martie 2022, menţionează agenţia EFE. Mingea este prima din istoria Cupei Mondiale fabricată exclusiv din vopseluri şi cleiuri pe bază de apă.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Programul „Rabla pentru electrocasnice” începe astăzi: Peste 50 mii de familii vulnerabile vor primi vouchere
  • Astăzi începe tipărirea buletinelor de vot pentru turul II al alegerilor locale generale
  • Alegeri locale, turul II: Mâine începe tipărirea buletinelor de vot
  • Lotul național de para powerlifting s-a întors cu trei medalii de la Cupa Mondială care a avut loc la Cairo, Egipt
  • La 1 noiembrie va începe înregistrarea cetățenilor pentru compensaţii la gaz, energie și lemne
  • DOC// Începe marea bătălie pentru funcția de procuror general. Punctul zero, la CSP
  • Meciul de fotbal Belgia - Suedia a fost suspendat. Persoanele ucise în atacul terorist de la Bruxelles erau suporteri suedezi
  • Volodimir Zelenski, la Cotroceni: Va începe să funcționeze un coridor pentru cereale prin Republica Moldova
  • Ziua mondială a sănătății mintale. În Moldova sunt înregistrate peste 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală și comportament
  • Electorala 2023 | Astăzi începe oficial campania electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie