Știrinews.24.md
17 Martie 2023, 12:33
48

Încă o țară europeană anunță că va trimite avioane de luptă MiG-29 Ucrainei

Încă o țară europeană anunță că va trimite avioane de luptă MiG-29 Ucrainei

Anunțul a fost făcut vineri dimineața de premierul slovac Eduard Heger, potrivit Hotnews.

Slovacia are în total 11 avioane MiG-29 pe care le-a retras din serviciul activ anul trecut. Majoritatea vor avea nevoie de lucrări pentru a putea fi operate în condiții de luptă.

Anunțul făcut de premierul Eduard Heger vine după ce săptămâna trecută ministrul său al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat că Slovacia trebuie să ia o decizie în acest sens.

„Cred că este momentul să luăm o decizie. Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianisme slovace”, a scris el într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, cu referire la escadrila de 11 avioane MiG-29.

Premierul Heger a invocat posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă MiG-29 Ucrainei încă din luna iulie a anului trecut însă ulterior Bratislava nu a anunțat nimic oficial.

„Dar nu vreau să intru în detalii fiindcă Ucraina ne-a cerut să nu detaliem informațiile despre aceste [livrări] de echipamente”, a afirmat el vara trecută într-o emisiune a televiziunii CT24 la care a participat alături de omologul său ceh, Petr Fiala.

Jaroslav Nad a mai spus joia trecută că a discutat deja despre acest subiect cu ministrul polonez al Apărării și că i s-a transmis că Varșovia ar fi de acord cu un proces comun de a preda acest model de avioane Kievului.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat ieri că țara sa va transfera patru avioane de luptă MiG către Ucraina în următoarele zile.

„În primul rând, literalmente în următoarele câteva zile, vom preda, din câte îmi amintesc, patru avioane Ucrainei în stare de funcționare", a declarat Andrzej Duda într-o conferință de presă. „Restul sunt în curs de pregătire, de revizie", a precizat liderul polonez. Polonia mai are circa 10-20 de avioane MiG 29, a adăugat el.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Antrenamente militare la Bălți: Vor fi executate trageri de luptă din armamentul de infanterie și artilerie
  • Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate
  • 27 de locuri vacante în procuraturile din țară. Candidații îndemnați să se înscrie la concursuri pentru a le suplini
  • Termoelectrica anunță despre posibilitatea de a asigura în continuare cu agent termic toate categoriile de consumatori
  • Curtea Penală Internațională și Ucraina au semnat un acord pentru deschiderea unui birou în această țară
  • Borrell: Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru Republica Moldova
  • Cinci site-uri care publică informații false, urmează a fi blocate, anunță SIS
  • Vești bune! În R. Moldova se atestă o descreștere a numărului cazurilor de COVID-19 și de gripă sezonieră, anunță Ministerul Sănătății
  • Încă 30 de zile de arest pentru șoferul care a lovit doi bicilişti la Stăuceni, unul dintre ei decedat la spital
  • Carburanții se ieftinesc în continuare. ANRE anunță prețul pentru următoarea zi