Știrinews.24.md
10 Noiembrie 2023, 16:19
398

Încă 13 parohi părăsesc Mitropolia Moldovei și trec la Mitropolia Basarabiei. Urmează și altele

Încă 13 parohi părăsesc Mitropolia Moldovei și trec la Mitropolia Basarabiei. Urmează și altele

Săptămâna viitoare, 13 biserici din diferite raioane vor trece oficial la Mitropolia Basarabiei, obținând toate drepturile juridice, de la un nou cod fiscal până la o altă ștampilă a parohiei. Potrivit europalibera.org, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți parohi din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

Una dintre parohiile care deja și-a schimbat mitropolia în acte este biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Malcoci, raionul Ialoveni. Parohul ei, preotul Andrei Oistric, a fost până nu demult decan al Facultății de Teologie Pastorală la Academia de Teologie Ortodoxă, parte a Mitropoliei Moldovei.

„Am făcut studii la Suceava și la București și întotdeauna am fost mai aproape de Mitropolia Basarabiei. Mai mult de jumătate din viața mea am oferit-o învățământului teologic: 13 ani am fost profesor, preot spiritual și director adjunct la Seminarul teologic liceal de fete „Regina Maria” și alți 12 ani am lucrat la Academia de Teologie, dintre care 10 ani am fost decan. Sentimentele mele pentru ortodoxia românească nu erau un secret. Toți colegii și învățăceii mei au știut acest lucru”, a povestit Europei Libere preotul Andrei Oistric.

Parohul de la Malcoci spune că și-a dorit să treacă la Mitropolia Basarabiei încă acum 15 ani, când a venit în sat, dar oamenii din comunitate nu erau pregătiți.

„De când a început războiul, am avut tot mai multe solicitări din partea enoriașilor: «Părinte, uitați-vă cum e susținut războiul, nu e bine așa!». Am fost afectat și eu de acest război, și familia mea. Am rude și de o parte, și de alta. Mi-am arătat această dorință la sfârșitul lui februarie-începutul lui martie, iar în august parohia satului Malcoci a trecut oficial de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei”, explică preotul.

Trecerea de la o mitropolie la alta se face printr-o procedură legală. Parohiile sunt reînregistrate la Agenția Servicii Publice. „La noi, în satul Malcoci, s-a făcut o adunare cu enoriașii și s-a întocmit un proces verbal. L-am depus la Mitropolia Basarabiei, la Ministerul Justiției și la Agenția Servicii Publice. Agenția ne-a dat un nou cod fiscal, dreptul de a avea ștampilă, deci toate drepturile juridice”, precizează parohul de la Malcoci.

La modul practic, însă, nimic nu se schimbă în parohie, nici măcar calendarul religios. Preotul spune că va ține în continuare toate sărbătorile pe stil vechi. Încă înainte de a ieși oficial din Mitropolia Moldovei, el a plecat de la Academia de Teologie. Demisia lui a fost aprobată la același sinod din 25 octombrie și a fost înlocuit cu ieromonahul Macarie Crudu.

„M-am retras de la academie. Am încercat să fiu cât se poate de corect în toate. Să vină cineva cu noi forțe, cu noi idei. Vrem ori nu vrem, rădăcinile noastre sunt latine, noi nu avem rădăcini slave. Biserica Rusă ne-a fost ca o mamă, dar ca o mamă vitregă, totuși. Ar fi fost frumos să spună acum: «Întoarceți-vă la mama naturală, vă permitem». Vrem să rămânem în relații de prietenie cu Biserica Rusă, cum a fost în decursul veacurilor”, adaugă parohul de la Malcoci.

Săptămâna aceasta, fondatorul și prorectorul Academiei de Teologie, Vetcislav Cazacu, a declarat și el că a părăsit Mitropolia Moldovei și s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei. Alte anunțuri de acest fel sunt așteptate în următoarele săptămâni.

Reportajul integral poate fi citit pe europalibera.org.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • FOTO// Banca Națională a Moldovei pune în circulație noi monede comemorative
  • FOTO: Sute de mașini tractate din nămeți; 139 de localități rămân în beznă, mai multe drumuri din țară încă sunt blocate
  • Încă un accident rutier, soldat cu un deces și trei persoane traumate, produs la Orhei
  • NEWS ALERT // Dorin Recean merge în Parlament! Va solicita prelungirea stării de urgență pentru încă 30 de zile
  • Nicio schimbare! Declarații după ședință cu protopopii: „Mitropolia Moldovei păstrează statutul ei actual”
  • Încă un vot pro! Președintele Sloveniei anunță că țara sa va vota „Pentru” inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE
  • Procesul de evacuare a cetățenilor R. Moldova din Fâșia Gaza, finalizat. Încă opt moldoveni au ajuns în Egipt
  • Alertă de călătorie în Islanda din cauza unui vulcan din zona orașului Grindavik, care urmează să erupă
  • Mitropolia Moldovei ”pedepsește” alți cinci preoți pentru că au trecut la Mitropolia Basarabiei
  • Încă un eșec pentru Șor. Judecătoria Bălți a decis că Arina Corșicova nu va participa în turul doi de scrutin