Știrinews.24.md
9 Februarie 2024, 15:19
170

În patru școli din Moldova au fost instalate boxe menstruale. Peste 700 de fete vor avea acces la astfel de produse de igienă

Patru școli din Republica Moldova au fost dotate, în premieră, cu dispensere (dozatoare) cu absorbante oferite gratuit fetelor. De asemenea, în aceste instituții au fost amenajate cabinetul medicului, al psihologului școlar și o clasă prietenoasă pentru studierea disciplinelor ce dezvoltă deprinderi de viață la adolescenți.

Programul pilot se desfășoară în perioada anilor 2023/2024 în patru școli din țară: # Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, mun. Hânceşti;# Liceul Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu” din s. Lozova, mun. Strășeni;# Gimnaziul „Ion Creangă”, s. Ermoclia, r. Ștefan Vodă;# Liceul Teoretic „Ion Creangă”, or. Căușeni. 

Cabinetul medicului. Sursă: UNFPA Cabinetul psihologului. Sursă: UNFPA

Potrivit administrației Liceului „Mihail Sadoveanu” din Hâncești, o asemenea inițiativă este binevenită, deoarece liceul găzduiește eleve din întreg raionul, inclusiv din satele din apropiere. Se întâmpla deseori ca fetele să aibă necesitate de absorbante pentru igienă personală în timpul zilei și sunt nevoite să meargă acasă dacă nu găsesc o soluție pe moment, explică asistenta medicală.

Dispenserele și absorbantele corespund tuturor normelor internaționale de siguranță și de calitate. Boxele menstruale urmează să fie suplinite constant, până la sfârșitul anului de studii curent. În total, peste 700 de fete din clasele gimnaziale și liceale ale școlilor participante în program vor avea acces la produse de igienă menstruală.

Aceste intervenții, fiind combinate cu activități educativ-informative, contribuie la crearea unui mediu sigur și prietenos pentru sănătatea fizică și psiho-emoțională a elevilor.

Pe parcursul anului 2023, au fost organizate instruiri pentru elevii și cadrele didactice/nondidactice din cele patru școli pilot, despre prevenirea sarcinii neplanificate în adolescență, bullying, igienă menstruală, servicii de sănătate disponibile gratuit tinerilor, rolul disciplinei opționale „Educație pentru sănătate” și alte subiecte importante pentru dezvoltarea lor.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Donație din partea SUA: Vămile din R. Moldova, dotate cu echipamente moderne pentru detectarea contrabandei
  • Andrei Spînu îl vede în spate pe fugarul Șor//De ce a fost anulată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport
  • Autoritatea Aeronautică Civilă a revocat Certificatul de Operator Aerian al Air Moldova
  • Dorin Recean: În câteva săptămâni, motorina donată de România va ajunge în R. Moldova
  • Pregătiri pentru alegerile locale din 8 localități ale R. Moldova. CEC prezintă datele despre alegători
  • Cei mai buni în știință și inginerie! 42 de elevi au fost premiați la concursul „Moldova Science and Engineering Fair”
  • Un profesor din Moldova a violat doi elevi; Acesta a fost condamnat la 17 ani de pușcărie
  • VIDEO // A furat un inel de peste 100 mii de lei dintr-un magazin de bijuterii din capitală. Tânăra, cercetată penal
  • Comrat: O mașină a zburat de pe traseu în doi piloni de electricitate, care au căzut apoi peste ea; Șoferul, dus la spital
  • Strugurii din R. Moldova au fost exportați în 33 de țări, fiind stabilit un nou record în 2023