Știrinews.24.md
10 Noiembrie 2023, 18:13
240

Imnul de Stat al Moldovei, tradus în limba rusă în noile manuale de Muzică de clasa a V-a. Precizările Ministerului Educației

Un profesor de la Școala de Arte din satul Mereni, raionul Anenii Noi, a publicat pe rețele sociale manualul nou de clasa a V-a la Educație Muzicală, pentru elevii care studiază în limba rusă. În manual este prezent Imnul de Stat al Republicii Moldova „Limba noastră”, doar că tradus în limba rusă. Ministrul Educației, Dan Perciun, spune că traducerea corectă a manualului din limba română în limba rusă este responsabilitatea editurii.

Dan Perciun a precizat că editura va trebuie să corecteze manualul, deoarece traducerea Imnului de Stat al Republicii Moldova în limba rusă încalcă legea.

Ministrul educației a făcut următoarele precizări:

Ministerul Educației aprobă varianta manualelor în limba română, iar traducerea în limba rusă este responsabilitatea editurilor și ei poartă responsabilitate pentru fiecare greșeală pe care o fac în procesul de traducere. Varianta tradusă nu se verifică centralizat de către minister, rămâne le discreția editurii să se asigure privind corectitudinea modului de a traduce un document sau altul.

Urmează să clarificăm săptămâna viitoare în ce măsură acțiunile editurii se încadrează în cadrul legal. Avem legea cu privire la Imnul de Stat, care stabilește modul în care se interpretează Imnul de Stat. Din prevederile legii derivă că Imnul de Stat poate fi prezentat doar în limba română. Respectiv, aici s-ar putea să avem o problemă pe care editura ar trebui să o rezolve.

Dan Perciun nu crede că traducerea s-a făcut din rele intenții de către editură. El spune că astfel s-a dorit să ofere copiilor vorbitori de limba rusă posibilitatea de a înțelege mesajul Imnului de Stat.

Sursă: Dyma Noroc/Facebook
diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Al doilea caz de rujeolă a fost înregistrat în Moldova de la începutul anului. Recomandările Ministerului Sănătății
  • Stabilizarea pieţei gazelor naturale // Energocom a restituit 1 miliard de lei în Bugetul de stat
  • Din 4 decembrie, Republica Moldova nu va mai putea exporta fructe și legume în Federația Rusă. Care este motivul
  • FOTO// Banca Națională a Moldovei pune în circulație noi monede comemorative
  • Guvernul majorează salariile? Reacția Ministerului Educației pentru profesorii nemulțumiți
  • Cât vor costa mâine benzina și motorina; Noile prețuri stabilite de ANRE
  • Doi fizicieni de la Universitatea de Stat din Moldova s-au clasat în „Top 2%” al celor mai renumiți savanți din lume în anul 2023
  • Ministerul Educației recomandă ca elevii să stea mâine acasă în localitățile afectate de intemperii
  • Invazia rusă în Ucraina // Zelenski înlocuieşte mai mulţi generali din staff-ul Gărzii Naţionale
  • Pagina oficială de Facebook a IGP, supusă unui atac cibernetic. Precizările Poliției