Știrinews.24.md
23 Septembrie 2022, 7:57
220

Igor Grosu: Mobilizarea parțială din Rusia ne îngrijorează

Mobilizarea parțială anunțată de președintele rus Vladimir Putin îngrijorează autoritățile de la Chișinău. Președintele Parlamentului spune că subiectul va fi discutat la Consiliul Suprem de Securitate, unde vor fi analizate eventualele riscuri. Igor Grosu spune că în contextul acestei mobilizări, Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru un nou val de refugiați. Șeful Legislativului dă asigurări că deocamdată nu există un pericol eminent asupra securității Republicii Moldova, notează IPN.

Acum două zile, liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială, fiind vorba despre aproximativ 300 de mii de rezerviști. Vladimir Putin a menționat că mobilizarea vizează doar persoanele care au pregătire militară. Președintele Parlamentului de la Chișinău spune că anunțul îngrijorează autoritățile Republicii Moldova, întrucât am putea asista la o schimbare a evoluțiilor de pe câmpul de luptă.

Igor Grosu: Mobilizarea parțială din Rusia ne îngrijorează

„Un pericol imediat asupra Republicii Moldova noi nu vedem, dar asta nu înseamnă că mobilizarea parțială nu ne îngrijorează. 300 de mii de oameni este enorm. Și asta poate duce la escaladare, dacă mobilizezi înarmați 300 de mii de militari la linia de confruntare, evident este o îngrijorare. Suntem convocați de doamna președintă la Consiliul Suprem de Securitate să audiem instituțiile de forță, de securitate. Să vedem analizele lor, informația din teren, care pot fi repercusiunile asupra zonei proxime, Odesa, Nicolaiv. În prezent, tot ce spun experții militari ucraineni, internaționali, este să nu există un pericol pentru regiunea Odesa. Primul lucru care ne-ar viza pe noi este un nou val de refugiați”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Retorica unor oficiali ruși și a președintelui belarus Alexandr Lukașenko, potrivit căruia Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă după Ucraina, are menirea de a distrage atenția publicului de la eșecul războiului, spune Igor Grosu.

Mesajele de la Moscova și Minsk care ne vizează au doi destinatari. E vorba de publicul lor intern, succese mari nu a înregistrat partea care invadează, ci înregistrează chiar un regres. De asta publicului intern trebuie să i se transmită un mesaj de încurajare. Pe de altă parte, această retorică alimentează coloana a 5-a de la noi, inclusiv pe fugarii care ar vinde și țara numai să-și scape pielea și averea. Eu nu cred că amenințarea cu arma nucleară este reală. Cred că oamenii acolo sunt raționali, dincolo de bravada pe care o prezintă la televizor”, a mai spus președintele Parlamentului.

Președintele Maia Sandu a convocat pentru sâmbătă, 24 septembrie, ședința Consiliului Suprem de Securitate. Prioritar pe agenda discuțiilor este subiectul securității regionale în contextul războiului din Ucraina.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Jumătate din bărbații mobilizați într-o regiune din Rusia, trimiși acasă pentru că nu îndeplineau criteriile de încorporare. Comisarul șef – demis
  • Rusia interzice circulația camioanelor înmatriculate în Europa
  • Anexat ilegal de Rusia, eliberat în mai puțin de 12 ore. Ucrainenii au intrat în orașul Liman
  • Turgia condamnă anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene de către Rusia
  • Șeful centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit de ruși
  • Consiliul European condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina
  • BREAKING NEWS: Putin a anunțat ruperea ilegală a Ucrainei: „Rusia are patru noi regiuni”
  • Vladimir Putin anunță anexarea teritoriilor ucrainene ocupate. Rusia rupe 18% din Ucraina
  • Vladimir Putin va semna vineri tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene la Rusia
  • Ombudsmanul, cu scrisoare către Sandu, Gavrilița și Popescu. E legată de mobilizarea din Rusia și sesizările primite